Foto: AFP/Scanpix

Igaunija sabiedrībai atklājusi, kā divu gadu laikā notiks 150 bēgļu uzņemšana valstī, un cik lieli pabalsti viņiem tiks izmaksāti.


Igaunija valdība paziņojusi, ka pieņems tikai kara bēgļus, kas pamatoti baidās no vajāšanas dzimtenē. Viņus ievedīs valstī divu gadu laikā nelielās grupās.

Pēc sniegtās starptautiskās aizsardzības Sociālo lietu ministrija pēc informācijas iegūšanas veiks kompleksus sagatavošanās pasākumus.

Tāpat tiek norādīts, ka cilvēki netiks koncentrēti lielos bēgļu centros, bet tiks izmitināti pa visu valsts teritoriju.

Foto: Reuters/Scanpix

Būtiska piezīme – bēglis valstī tiks nogādāts valstī tikai tad, kad viņam tiks atrasts pienācīgs miteklis (pašvaldības vai īres dzīvoklis). Jaunajai dzīves vietai jāatbilst noteiktiem kritērijiem: ar ērtu iespēju atrast darbu un nogādāt savu bērnu bērnudārzā, saņemt medicīnisko palīdzību un citus sabiedriskos pakalpojumus.

Pēc bēgļa nogādāšanas Igaunijā ar viņu sazināsies īpaša kontaktpersona. Bēgļiem būs iespējams divu gadu laikā apmeklēt igauņu valodas kursus un izmantot tulka pakalpojumus, kā arī viņi varēs iziet adaptācijas programmu.

Bēgļiem būs iespēja doties no Igaunijas uz citu vietu, taču, pametot valsti, Igaunija apturēs atbalstu, kas domāts uz diviem gadiem.

Foto: Reuters/Scanpix

Pēc Igaunijas iekšlietu ministra Hanno Pevkura teiktā, Eiropas Savienības dalībvalstis vienojušās, ka bēgļiem jāpaliek valstī, kas viņus uzņem, piecus gadus. Tiesa, viņi varēs brīvi ceļot, taču uzturēšanās atļauja darbosies tikai Igaunijā. Gadījumā, ja, piemēram, ārvalstīs fiksēs, ka bēglis mainījis savu dzīvesvietu, viņš tiks deportēts atpakaļ uz dzimteni.

Savukārt Igaunijas laikraksts "Eesti Paevaleht" detalizēti izklāstījis, kādā veidā noritēs bēgļu vajadzībām izsniegtās naudas summas plūsma. 

Eiropas Komisija (EK) katram bēglim izsniegs naudas līdzekļus 6000 – 10 000 eiro apmērā. Šī summa tiks ieguldīta bēgļu integrācijas procesā pēc tam, kad persona saņems uzturēšanās atļauju.

EK norāda, kādās kategorijās var novirzīt naudu: integrācijas programmai, igauņu valodas apgūšanai, dzīvokļa remontam (ja tas ir pašvaldības dzīvoklis), īres maksai (130 eiro uz 18 kvadrātmetriem uz cilvēku), vienreizējam pabalstam par priekšapmaksu un maksu par dzīvokli, tulka pakalpojumiem.

Foto: AP/Scanpix

Minētie līdzekļi palīdzēs bēgļiem iejusties vietējā sabiedrībā. Nauda tiks izsniegta nevis bēglim, bet izmantota pēc nepieciešamības, un valsts izlems, kādā veidā to prātīgāk izmantot.

Paredzēts, ka pēc pirmajiem diviem gadiem bēgļi spēs kļūt par patstāvīgiem pilsoņiem, sniedzot savu ieguldījumu sabiedrības attīstībā.

Ierodoties Igaunijā, bēgļiem būs tādas pašas tiesības kā Igaunijas pilsoņiem saņemt šādus pabalstus: valsts pensiju (pēc piecu gadu stāža Igaunijā saņem pensiju, kas 2015. gadā ir 158,37 eiro mēnesī); ģimenes pabalstu (pirmajam un otrajam bērnam 45 eiro, sākot ar trešo – 100 eiro mēnesī); iztikas pabalstu (2015. gadā ir noteikts 90 eiro mēnesī); veselības apdrošināšanu un cita veida pakalpojumus; bezdarba pabalstu (2015. gadā – 124,25 eiro).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!