Foto: DELFI

Igaunijas izmeklētāji atklājuši apjomīgu Krievijas, Latvijas un Igaunijas naudas atmazgātāju shēmu, kurā vairāku gadu garumā legalizēti vismaz 64 miljoni eiro (45 miljoni latu), vēsta laikraksts "Postimees".

Naudas atmazgāšanas shēmas piramīdas virsotnē ir uzņēmums "Ateka Resource", ar kuru saistītas simtiem kompānijas, no kurām vairums atrodas Krievijā, bet daļa arī Latvijā.

"Tā ir tikai daļa no attēla. Pēc "Ateka Resource" slēgšanas naudas plūsma uz Krieviju samazinājās piecas reizes," sacīja Centrālās kriminālpolicijas noziedzīgo ienākumu biroja vadītāja Krista Āsa.

Uz "Ateka Resource" kontu Igaunijā tika pārskaitīta nauda no Krievijas un Latvijas. Kompānija naudu konvertējusi ASV dolāros vai eiro un izņēmusi to no bankas skaidrā naudā. Pēc tam uzņēmuma kurjeri naudu somās ieveda atpakaļ Krievijā. Procesā arī nauda pārskaitīta no viena konta uz otru, izveidotas jaunas čaulas kompānijas un slēptas pēdas.

Kā norāda Igaunijas likumsargi, naudas atmazgāšanas shēmā bija iesaistīti vairāki politiķi, biznesa aprindas un cilvēki, kas saistīti ar organizēto noziedzību.

Pēc vairāku gadu likumsargu darba šā gada sākumā izmeklēšana pabeigta un izvirzītas apsūdzības "Ateka Resource" un četrām privātpersonām - Antonam Geram, Sergejam Kirilovam, Sergejam Golubajevam un Andrusam Koham.

Igaunijas vēsturē lielākā naudas atmazgāšanas lieta tiesas priekšā nonāks rudenī.

Saskaņā ar apsūdzības rakstu Igaunijā atmazgāti 64 miljoni eiro. Kā norāda izmeklētāji, tā ir pierādītā summa, taču reālā naudas summa varētu būt lielāka. Varasiestādes arestējušas aptuveni četrus miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!