Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Igaunijas Drošības policija piektdien savā ikgadējā ziņojumā par drošības apdraudējumiem valstī aicinājusi cilvēkus, kam ir saskare ar sensitīvu informāciju, uzmanīties no Ķīnas izlūkdienestu centieniem viņus savervēt.

Tā norādījusi, ka Krievijas izlūkdienesti nebūt nav vienīgie, kas cenšas uzmeklēt naivus sadarbības partnerus Igaunijā.

"Aizvien biežāki kļūst Ķīnas izlūkdienestu centieni savervēt Eiropas Savienības pilsoņus, izmantojot internetu. Tiek uzrunāti valsts ierēdņi un speciālisti, kurus cenšas pievilināt ar ienesīgu darbu un apmaksātiem ārzemju braucieniem," uzsvērts ziņojumā.

Taču patiesībā Ķīnas kompānijas nav ieinteresētas maksāt tūkstošiem eiro par apskatu, kurā apkopoti publiski pieejami materiāli, un aiz šādiem piedāvājumiem parasti slēpjas Ķīnas specdienesti. Nereti tādu šķietami nevainīgu apskatu veidošana var izvērsties nopietnākā sadarbībā, un savervētajam cilvēkam var tikt lūgts vai pieprasīts, lai viņš izpauž valsts noslēpumu vai citu konfidenciālu informāciju.

"Atgādinām, ka jebkāda sadarbība ar ārvalstu specdienestiem ir sodāma, un aicinām ikvienu nekavējoties ziņot par visiem šāda veida piedāvājumiem Drošības policijai. Gribam apelēt pie visu to cilvēku sirdsapziņas, kuriem pieejama sensitīva vai slepena informācija un kuri saskārušies ar šādiem savervēšanas mēģinājumiem, bet nav par tiem ziņojuši, un aicināt izdarīt to tagad," teikts dokumentā.

Tāpat Drošības policija ieteikusi valsts iestādēm slēgt savus iekšējos bezvadu tīklus, jo Krievija sākusi izmantot to vājās vietas.

"Drošības pārvaldniekiem ir būtiski uzraudzīt iekšējos WiFi tīklus un gādāt par to aizsardzību. Bezvadu sakarus nevajadzētu pieļaut iestāžu iekšējos tīklos, bet gadījumā, ja nav citas iespējas, jāveic papildu drošības pasākumi," norādīts piektdien publiskotajā dokumentā.

Savukārt lietotājiem, darbojoties ar sensitīvu informāciju bezvadu tīklā, vienmēr jāpatur prātā pārtveršanas vai ļaunprātīgas iekļuves iespēja. Darbiniekiem, kas atrodas ārvalstīs, ieteicams izmantot telekomunikāciju pakalpojumu sniedzēja mobilo datu savienojumus.

Kā norādīts ziņojumā, Igaunija pērn pieredzējusi Krievijas valsts atbalstītas kiberoperācijas, tostarp vairākas Igaunijas valsts iestādes saņēmušas vēstules, kas satur ļaunatūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!