Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Igaunijā pēdējā mēneša laikā būtiski pieaugusi opozīcijā esošās Konservatīvās tautas partijas (EKRE) popularitāte, liecina aptauja, ko pēc sabiedriskās raidorganizācijas ERR pasūtījuma veikusi socioloģisko pētījumu kompānija "Turu-uuringute".

Atbalstu labēji populistiskajai partijai izteikuši 23% respondentu, turklāt tās reitings audzis tiklab igauņu, kā krievvalodīgo valsts iedzīvotāju vidū.

Šis rādītājs izvirzījis EKRE partiju reitingu tabulas otrajā vietā, kamēr pirmo vietu ar 27% atbalstītāju ieņem valdošajā koalīcijā ietipstošā Reformu partija, kuras atbalstītāju īpatsvars kopš marta pieaudzis par vienu procentpunktu.

Trešajā vietā ir tās koalīcijas partnere Centra partija, kuras reitings savukārt par vienu procentpunktu krities un šomēnes ir 19%.

Parlamentā nepārstāvēto partiju "Igaunija 200" atbalstījuši 13% respondentu jeb par diviem procentpunktiem mazāk nekā iepriekšējā aptaujā. Par tikpat daudz krities opozīcijā esošās Sociāldemokrātiskās partijas atbalstītāju īpatsvars, kas pašlaik ir 7%.

Atbalsts nacionālkonservatīvajai partijai "Tēvzeme", kas pēc valdošas koalīcijas maiņas arī atrodas opozīcijā, krities par vienu procentpunktu - līdz 5% jeb robežai, kas Igaunijā iezīme slieksni iekļūšanai parlamentā.

Kopējais atbalsts abām koalīcijas partijām pašlaik ir 46%, bet visām opozīcijas partijām - 35%.

Aptauja, kurā uzklausīts 1010 cilvēku viedoklis, veikta no 8. līdz 14.aprīlim, kad pie parlamenta ēkas norisinājās protesti saistība ar Rīgikogu apspriestajiem likuma grozījumiem, kas paredz policijai tiesības sodīt sejas masku nevalkātājus.

Kā uzskata sociologi, EKRE, kas visnoteiktāk iestājās pret šiem grozījumiem, tādējādi piesaistījusi sev protesta balsis, ar ko skaidrojams krasais tās reitinga pieaugums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!