Igaunijas Darba ņēmēju savienību konfederācija (TALO) plāno nākamajā mēnesī pieteikt streiku, lai panāktu, ka darbiniekiem ar augstāko izglītību no nākamā gada maksātu minimālo algu 7300 kronu (305 lati) mēnesī, kas būtu vidējā alga valstī, raksta "Eesti Paevaleht".
Kā norāda TALO priekšsēdētājs Toivo Rosimā, ar šo streiku darbinieki vēlas teikt sabiedrībai, ka plaisa darbinieku atalgojumā ir kļuvusi pārāk liela. "Ja mēs vēlamies saglabāt neatkarību un savu valsti, mums jāatrisina šis jautājums," uzsvēra Rosimā.

Streikā piedalītos kultūras darbinieki, skolotāji, zinātnieki, zemnieki ar augstāko izglītību un daļa medicīnas darbinieku. TALO biedru skaits sasniedz 60 tūkstošus.

TALO iepriekšējais streiks notika 1997.gadā, un toreiz tajā piedalījās 17 tūkstoši cilvēku. "Manuprāt, šoreiz būs vēl vairāk dalībnieku, jo tagad šī problēma ir kļuvusi akūtāka nekā 1997.gadā," teica Rosimā.

TALO plāno sākt streiku, kaut arī Finanšu ministrija ir apsolījusi līdz nākamajam gadam palielināt kultūras un izglītības darbinieku algas par 8%. Kā izteicās ministrijas pārstāvis, TALO prasība nozīmē dažos gadījumos palielināt algas par 40%. Valdības rīcībā nav šādu resursu.

Rosimā uzskata, ka ir jābūt noteiktam algas minimumam darbiniekiem ar augstāko izglītību.

"Mums bija vienošanās ar iepriekšējām Igaunijas valdībām, ka šis minimums ir Igaunijas vidējā alga," norādīja Rosimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!