Igaunijas Jūras kara spēki (JKS) otrdien iegūst kuģi, kas kļūs par valsts kara flotes flagmani un būs lielākais karakuģis Baltijas valstīs, paziņoja JKS preses sekretārs.
Fregate "Beskytteten", kuru Dānija dāvina Igaunijai, otrdien no Dānijas ieradīsies Tallinā. Igaunijā šis kuģis iegūs jaunu vārdu "Admirālis Pitka".

74,7 metrus garais 1970 reģistra tonnu kuģis ir uzbūvēts pirms 25 gadiem Olborgas kuģubūvētavā un spēj sasniegt ātrumu līdz 18 mezgliem. Dānijā fregates apkalpē bija 56 cilvēki, tai skaitā 10 virsnieki.

Kuģa bruņojumā ir viens 76 mm kalibra lielgabals, uz klāja ir helikopteru nolaišanās laukums, un uz kuģa borta izvietojies hospitālis ar operāciju zāli.

Pēc JKS preses sekretāra vārdiem, "Admirālis Pitka" kalpos dažādiem militāriem un civiliem uzdevumiem. Par šo kuģi jau ir interesējušies Igaunijas Jūras institūta zinātnieki un jūras glābšanas dienesti.

Preses sekretārs uzsvēra, ka kuģis Baltijas mīnu traleru eskadras "Baltron" sastāvā pildīs štāba kuģa funkcijas un nodrošinās aizmugures apgādi.

"Admirālis Pitka" būs Igaunijas karaflotes galvenais kuģis, bet līdzšinējais tās flagmanis - mīnu traleris "Sulev" - tiks nodots metāllūžņos.

Admirālis Johanness Pitka, kura vārdā tiks nosaukts Igaunijas karaflotes flagmanis, ir iegājis valsts vēsturē kā Igaunijas JKS izveidotājs un pavēlnieks no 1919.gada. Viņš ir dzimis 1872. un miris 1944.gadā.

Igaunijas Atbrīvošanas kara laikā admirālis sagatavoja un vadīja Igaunijas flotes desanta operācijas pret vācu landesvēru Rīgas jūras līcī un Daugavas upes grīvā Latvijas teritorijā.

Pitka kļuva pirmo igauni, kurš ieguvis admirāļa titulu, un pirmo igauni, kuram piešķirts britu baroneta tituls.

Padomju okupācijas laikā Pitka tika izsūtīts uz Sibīriju un nomira staļiniskajās koncentrācijas nometnēs Soļikamskā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!