Foto: RIA Novosti/Scanpix

Igaunijas Ārlietu ministrija iesniegusi notu Krievijas Ārlietu ministrijai, jo līdz šim nav saņēmusi informāciju par Igaunijas Drošības policijas darbinieka Estona Kohvera, kurš Krievijā notiesāts par spiegošanu, atrašanās vietu.

"Igaunijas vēstniecības Krievijā pilnvarotais lietvedis vērsās Krievijas Ārlietu ministrijā un vakar [trešdien] iesniedza notu, kurā lūdz informāciju par Estona Kohvera atrašanās vietu," aģentūrai BNS ceturtdien teica Igaunijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marianna Sudakova.

"Neskatoties uz mūsu vairākkārtējiem jautājumiem Krievijas amatpersonām, diemžēl līdz šim neesam saņēmuši informāciju par Estona Kohvera atrašanās vietu un konsulam nav ļauts ar viņu satikties," viņa paskaidroja.

Igaunijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre sacīja, ka Igaunijas konsuls vairākkārt vērsies Krievijas Federālajā sodu izpildes dienestā, bet atbilde nav saņemta.

Jau ziņots, ka Pleskavas apgabala tiesa Krievijā 19. augustā piesprieda Kohveram 15 gadu cietumsodu par spiegošanu, nelegālu robežas šķērsošanu, nelikumīgu ieroča glabāšanu un ieroča kontrabandu. Viņam piespriestais 15 gadu cietumsods jāizcieš stingra režīma kolonijā Krievijas teritorijā. Tiesa viņam piesprieda arī naudas sodu 100 tūkstošu rubļu (1300 eiro) apmērā.

Prokuratūra prasīja viņam piespriest 16 gadu cietumsodu. Kohvers pēdējā vārdā tiesā savu vainu neatzina. Spriedums spēkā stājās 4. septembrī.

Kohveru aizturēja 2014. gada 5. septembrī uz Igaunijas un Krievijas robežas. Krievijas puse apgalvo, ka viņš atradies Krievijas robežas pusē ar ieroci un lielu naudas summu, bet Igaunijas puse paziņojusi, ka viņu nolaupīja no Igaunijas teritorijas, kur viņš veica nozieguma uz robežas novēršanas darbus. Kohvers esot aizvests uz Krievijas teritoriju ar spēku, pret viņu pavēršot ieroci, bet pirms tam esot notikusi iejaukšanās radiosakaros un izmantotas dūmu granātas.

Pēc aizturēšanas viņš atradās apcietinājumā - sākotnēji Maskavā, bet vēlāk Pleskavā, kur notika prāva.

Igaunijas Ārlietu ministrija ir solījusi, ka konsuls maksimāli bieži tiksies ar Kohveru neatkarīgi no tā, cik tālu no Maskavas viņš izcietīs sodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!