Viens no 1991.gadā Igaunijā sarīkoto bumbu sprādzienu pasūtītājiem bija Interkustības līderis Mihails Lisenko, kuram palīdzēja Pleskavas gaisa desanta divīzijas karavīri, ziņo laikraksts "Eesti Paevaleht".
Avīze piektdien publicējusi interviju ar bijušo desantnieku Borisu Sļepcovu, kurš pastāstīja par pieciem sprādzieniem, kas nogranda 1991.gadā.

Sļepcovs, kurš tagad dzīvo Tallinā, paziņoja, ka Lisenko mēģinājis izprovocēt Krievijas karaspēka ievešanu Igaunijā.

Šim nolūkam no Pleskavas divīzijas tika piegādāti 20 kilogrami sprāgstvielas, un uz spridzināšanas vietu kopā ar Sļepcovu devās pazīstamais cīnītājs par neigauņu tiesībām Pjotrs Rožoks.

Igaunijas drošības policijas komisārs Hanness Konts uzskata, ka daudzi Interkustības biedri tikuši sagatavoti Pleskavas divīzijā, lai varētu pareizi uzstādīt un lietot spridzekļus.

Bijušais Tallinas rūpnīcas "Dvigateļ" darbinieks Sļepcovs jau agrāk atzinās, ka piekritis piedalīties sprāgstvielas novietošanā personiskās dzīves krīzes dēļ, un uzsvēra, ka šajos sprādzienos neviens nav cietis.

Drošības policija nevar sodīt Sļepcovu par izdarītajiem noziegumiem to noilguma dēļ. Saskaņā ar kriminālkodeksu viņu par tiem varēja tiesāt līdz 1996.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!