Igaunijas Sillamē pilsētā otrdien izcēlies augstākās sarežģītības kategorijas ugunsgrēks retzemju metālu kompānijas "Molycorp" rūpnīcā, kas radījis ķīmiskā piesārņojuma draudus. Daļēji iegruvis ēkas jumts, bet rūpnīcas darbinieki nav cietuši.

Virs pilsētas ceļas kodīgi dūmi, kas izplatījušies divu kilometru rādiusā. Cilvēki brīdināti uzturēties iekštelpās un nevērt vaļā logus. Glābēji noskaidrojuši, ka deg polietilēna plēve, bet ēkā tiek glabātas ķimikālijas.

Ziņa par ugunsgrēku tika saņemta plkst.15.45. Pēc aculiecinieku teiktā, panika pilsētā nav izcēlusies, bet ielas pievakarē bijušas gandrīz tukšas. Ugunsgrēka vietā strādā glābēji arī no tuvējām pilsētām, ieradusies tehnika no Tartu un Tallinas, ap uzņēmumu dežurē policisti un robežsargi, mediju pārstāvjiem izdalītas gāzmaskas.

No galvaspilsētas uz Sillamē devusies Glābšanas departamenta Ķīmiskās kontroles dienesta komanda, kas veiks gaisa kvalitātes mērījumus rūpnīcas teritorijā un pilsētā. Vējš vakarā mainījis virzienu un iegriezies uz Narvas pusi.

Mediķu palīdzība bijusi vajadzīga trim glābējiem, vienam no viņiem cietuši elpceļi, bet diviem atļauts turpināt darbu.

Pirms plksten 21 ugunsdzēsējiem vēl nebija izdevies iekļūt ēkā un viņi turpināja dzēst ugunsgrēku no ārpuses.

Vakarā pilsētā izplatījusies informācija, ka līdz ar dūmiem izplatās arī radiācijas mākonis, jo padomju laikos šī rūpnīca nodarbojusies ar urāna bagātināšanu un augsnē saglabājies radioaktīvais piesārņojums. Glābšanas operācijas vadītājs šīs ziņas noraidījis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!