Foto: AFP/Scanpix/LETA

Igaunija no 1. februāra kļuvusi par Eiropas Kodolpētniecības centra (CERN) asociēto dalībvalsti.

Igaunijas vēstniece Apvienoto Nāciju Organizācijā un citās starptautiskajās organizācijās Igaunijas pastāvīgajā pārstāvniecībā Ženēvā Katrīna Sārsalu-Lajači pirmdien iesniedza CERN ģenerāldirektorei Fabiolai Džanoti dokumentu par Igaunijas pievienošanos Eiropas Kodolpētniecības centram asociētās dalībvalsts statusā.

Kā norādījis Igaunijas Ekonomikas un infrastruktūras ministrijas vicekanclers Viljars Lubi, šis solis iezīmē svarīgu pavērsienu ceļā uz Igaunijas kompāniju intensīvāku piekļuvi zināšanām.

"Gudrāki produkti un pakalpojumi vairos mūsu uzņēmumu konkurētspēju, radīs lielāku pievienoto vērtību un vairāk darba vietu," viņš uzsvēris, paužot pārliecību, ka uzņēmēji un pētnieki izmantos jaunās iespējas, kas viņiem pavērušās, un virkne Igaunijas kompāniju saņems stimulu turpmākai attīstībai.

"Ceram aktīvi piedalīties jaunajos CERN pētniecības projektos, vairāk piesaistot privāto sektoru," izteikusies Katrīna Sārsalu-Lajači.

Tikmēr projektu vadītāja Uzņēmējdarbības attīstības fondā (EAS), kas koordinē sadarbību ar CERN Igaunijā, Trīna Kangro aicinājusi visus ieinteresētos uzņēmumus sazināties ar viņu.

"Tagad, kad Igaunija kļuvusi par CERN asociēto dalībvalsti, mūsu uzņēmumi var īstenot kopīgus projektus ar CERN un piedalīties iepirkumos. Igauņi var pieteikties darbam Eiropas Kodolpētniecības centrā, kā arī iesaistīties mācību un stažēšanās programmās," viņa piebildusi.

Asociētās dalībvalsts statusā Igaunija atradīsies divus līdz piecus gadus, bet pēc tam kļūs par pilntiesīgu CERN dalībvalsti un līdz ar to iegūs balsstiesības CERN padomē, turklāt asociētajai dalībvalstij ieņēmumi no dalības organizācijā nedrīkst pārsniegt dalības maksas apmērus, bet uz pilntiesīgām dalībvalstīm šis ierobežojums neattiecas.

Igaunija ar CERN sadarbojas kopš 1996.gada. Šī sadarbība lielākoties izpaudusies kā igauņu zinātnieku iesaiste eksperimentālajos un teorētiskajos pētījumos elementārdaļiņu fizikas jomā, kā arī Igaunijas studentu un fizikas skolotāju piedalīšanās CERN vasaras skolas kursos.

2018. gada septembrī Igaunija iesniedza pieteikumu asociētās dalībvalsts statusam un 2019. gada aprīlī uzsāka pievienošanās sarunas.

Kā ziņots, Lietuva par CERN asociēto valsti kļuva 2018. gada janvārī, bet Latvija pieteikumu dalībai asociētās dalībvalsts statusā iesniedza pērn februārī un gatavojas kļūt par asociēto dalībvalsti šogad pēc asociācijas līguma parakstīšanas un tā ratifikācijas Saeimā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!