Foto: EPA/Scanpix/LETA

Igaunijas valdība devusi atļauju šovasar rīkot Sāremā Operas dienas un VIII Pasaules somugru tautu kongresu, atzīstot abus šos pasākumus par valstij un sabiedrībai vitāli svarīgiem kultūras notikumiem.

Vienlaikus valdības paziņojumā norādīts, ka Veselības departamentam jāsniedz abu pasākumu rīkotājiem ieteikumi attiecībā uz risku vadības plāniem jaunā koronavīrusa izplatības novēršanai, bet Kultūras ministrijai sadarbībā ar rīkotājiem jānodrošina Veselības departamenta norādījumu izpilde.

Pasaules somugru tautu kongresam, kas pērnvasar saistībā ar Covid-19 pandēmiju tika atlikts, jānotiek no 16. līdz 18.jūnijam Igaunijas Nacionālajā muzejā Tartu. Kongresa galvenā rīkotāja ir bezpeļņas organizācijas "Fenno-Ugria", un tā mērķis ir sekmēt somugru tautu nacionālās pašapziņas, kultūras un valodu attīstību un aizsardzību, veicināt šo tautu sadarbību un atgādināt par to pašnoteikšanās tiesībām.

Pasaules somugru tautu kongresi kopš 1992.gada ik pēc četriem gadiem tiek rīkoti Ungārijā, Somijā, Igaunijā vai Krievijā. Šai reizē kongress daļēji norisināsies klātienē un daļēji - attālināti. Lēsts, ka kopā ar kongresa runātājiem un rīkotāju komandu klātienē tajā varētu piedalīties līdz 150 cilvēkiem.

Savukārt fonda "Eesti Kontsert" rīkotās Sāremā Operas dienas Kuresāres viduslaiku pils pagalmā paredzētas no 20. līdz 24.jūlijam.

Kā pirms diviem gadiem atzina Igaunijas Ekonomisko pētījumu institūts, Sāremā Operas dienas tiešā veidā ietekmē reģiona ekomomiku - 2018.gadā Kuresāres apmeklētāji saistībā ar šo notikumu izdeva kopumā 2,06 miljonus eiro, no kuriem valsts budžetā tika iemaksāts pievienotās vērtības nodoklis 310 000 eiro apmērā, bet uzņēmēji guva 1,75 miljonu eiro ieņēmumus. Turklāt Operas dienu ietekme neaprobežojas ar ekonomiskajiem ieguvumiem vien - šis pasākums sekmē arī Igaunijas starptautisko atpazīstamību, sniedz viesiem no dažādām valstīm augstvērtīgus kultūras iespaidus un ļauj iepazīt Sāmsalu kā tūrisma galamērķi. Šogad Operas dienas atbalsta arī uzņēmējdarbības veicināšanas aģentūra "Enterprise Estonia".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!