Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Igaunija nebūs pārstāvēta 5.Pasaules holokausta forumā, kas 23.janvārī pulcinās Jeruzalemes memoriālā "Yad Vashem" vismaz 46 valstu pārstāvjus.

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida līdz mēneša beigām atradīsies Antarktīdā, bet premjerministrs Jiri Ratass līdz ceturtdienai piedalīsies Pasaules ekonomikas forumā Davosā, savukārt Rīgikogu spīkers Hanss Pelluāss Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR sacījis, ka viņam tai dienā paredzēti citi darbi, turklāt viņš nav saņēmis ielūgumu uz šo forumu.

"Ņemot vērā, ka pasākuma rīkotāji sagaida, ka valstis tiks pārstāvētas tikai ļoti augstā līmenī, bet mūsu prezidente, premjerministrs un parlamenta spīkers ir aizņemti citās darīšanās, Igaunija pasākumā Jeruzalemē nebūs pārstāvēta," skaidrojis Igaunijas Ārlietu ministrijas preses dienests.

Tas arī norādījis, ka Izraēlas pārstāvji lūguši visu uzaicināto valstu vadītājiem atsūtīt personiskus vēstījumus, kuri tiks apkopoti īpašā grāmatā. Prezidente Kaljulaida tādu vēstījumu ir nosūtījusi, tādēļ šai ziņā Igaunija būs pārstāvēta forumā, kas veltīts 75.gadadienai kopš bijušās Aušvicas-Birkenavas nāves nometnes atbrīvošanas. .

Jau ziņots, ka Latviju Jeruzalemes forumā pārstāvēs Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK). Savukārt Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas birojs otrdien paziņojis, ka viņš uz šo forumu nedosies, bet nākamajā pirmdienā godinās holokaustā iznīcināto ebreju piemiņu bijušajā Aušvicas nāves nometnē.

Šādu lēmumu Nausēda pieņēmis, sekojot kaimiņvalsts Polijas paraugam - Polijas prezidents Andžejs Duda noraidījis uzaicinājumu uz Jeruzalemi, jo viņam atšķirībā no Krievijas prezidenta Vladimira Putina tur netika paredzētas tiesības teikt runu. Nausēdas lēmums pieņemts pēdējā brīdī, jo vēl pirmdienas rītā tika ziņots, ka Lietuvas prezidents piedalīsies holokausta upuru piemiņas ceremonijā Jeruzalemē.

Putins pēdējā laikā Rietumos saņēmis nosodījumu par saviem apgalvojumiem, ka Polija ir atbildīga par Otrā pasaules kara izraisīšanu, kā arī par centieniem attaisnot Molotova-Ribentropa paktu. Lietuvas prezidenta preses sekretārs Antans Bubnelis ziņu aģentūrai BNS atteicies komentēt, vai Nausēdas lēmums ir saistīts ar Putina piedalīšanos minētajā forumā un nesaskaņām ap Krievijas paziņojumiem, vienīgi norādījis, ka prezidents nolēmis vairāk laika pavadīt Davosas forumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!