Foto: stock.xchng
Igaunijas varas iestādes naktī uz sestdienu Tallinas ostā aizturējušas un deportējušas uz dzimteni Somijas Antifašistiskās savienības priekšsēdētāju Johanu Bekmanu, kurš vēlējās doties uz piketu netālu no paredzētā bijušo leģionāru saieta Igaunijas ziemeļrietumos Vaivaras pagasta Zilo kalnu (Sinimaed) rajonā.

"Devos uz SS 20.igauņu grenadieru divīzijas veterānu salidojumu, kas notiks Sinimē, un uz alternatīvo antifašistu protesta piketu, kuram jānotiek netālu," aģentūrai "Interfax" paziņojis Bekmans.

Viņš skaidroja, ka divus viņa domubiedrus, kas arī atradās uz prāmja, ielaida Igaunijā.

Somijas antifašistu aktīvists norādīja, ka viņu jau agrāk nav ielaiduši Igaunijā uz antifašistiskiem pasākumiem, tomēr vēlāk Igaunijas tiesa ir atzinusi, ka iekšlietu ministra lēmums iekļaut viņu to personu melnajā sarakstā, kurām liegta iebraukšana Igaunijā, bijis nelikumīgs.

"Šobrīd atrodos uz prāmja, kas dodas uz Helsinkiem, bet, kad tur ieradīšos, uzreiz vērsīšos pie Somijas ārlietu ministra Erki Tuomiojas ar prasību nosūtīt Igaunijai notu un pieprasījumu paskaidrot," klāstīja Bekmans.

Sestdien paredzēts "Waffen SS" 20.igauņu grenadieru divīzijas veterānu salidojums Grenadieru pakalnā Zilo kalnu rajonā.

Cīņas pie Narvas starp Sarkano armiju un Vācijas armijā mobilizētajiem igauņiem un brīvprātīgajiem sākās 1944.gada februārī. 1944.gada 26.jūlijā Vācijas armijas daļas atstāja Narvu un atkāpās uz Zilajiem kalniem, kur 1944.gada beigās notika asiņainākās Otrā pasaules kara kaujas Igaunijas teritorijā.

Katru gadu jūlijā šo kauju norises vietā Sinimē ciemā notiek bijušo leģionāru salidojums.

Igaunijas, tāpat kā Latvijas leģionāri uzsver, ka nav bijušie SS vīri, bet gan dienējuši "Waffen SS", kuru Nirnbergas tribunāls nav atzinis par kara noziegumus pastrādājušu organizāciju. Tomēr ārvalstīs viņus dažkārt dēvē par bijušajiem esesiešiem. Lai gan oficiāli "Waffen SS" bija brīvprātīgo formējums, faktiski vairākums tur dienējušo tika mobilizēti piespiedu kārtā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!