Militāra uzbrukuma draudi Igaunijai šobrīd tikpat kā nepastāv, paziņoja Igaunijas ārlietu ministrs Tomass Hendriks Ilvess, raksturojot nacionālās drošības politikas koncepciju, kuru otrdien apstiprināja Igaunijas valdība.
Pēc ministra teiktā, koncepcijā kā galvenais riska faktors Igaunijas drošībai minēti politiski nekontrolējamie procesi pasaulē, tostarp starptautiskās krīzes.

Koncepcijā uzsvērts, ka līdz ar militāro riska faktoru samazināšanos priekšplānā izvirzās citi draudi, kas ir saistīti ar apkārtējās vides nestabilitāti, starpetniskajiem konfliktiem, starptautisko noziedzību, kā arī ekonomisko un sociālo problēmu saasināšanās varbūtību.

Igaunijas nacionālās drošības koncepcijā minēti draudi, kas kavē sabiedrības attīstības tempu - noziedzības un narkomānijas līmeņa pieaugumu. Igaunijas sabiedrību var apdraudēt arī starptautiskā noziedzība, terorisms, kontrabanda un tiesību pārkāpumi informācijas tehnoloģiju jomā.

Koncepcijas izstrādē piedalījās Igaunijas aizsardzības eksperti, kā arī vides, sociālo lietu, ekonomikas un iekšlietu speciālisti.

Ilvess uzsvēra, ka pēc Igaunijas iestāšanās Eiropas Savienībā un NATO koncepcijā tiks ieviestas attiecīgas izmaiņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!