Igaunijai būs ļoti grūti izpildīt Eiropas Savienības (ES) direktīvu par atkritumu pārstrādi, jo lielākā daļa atkritumu tiek nogādāta izgāztuvēs, nevis pārstrādāta, ziņo laikraksts "Postimees".
Kā liecina statistika, 86% municipālo atkritumu Igaunijā tiek nogādāta izgāztuvēs, turpretim Zviedrijā šī daļa ir tikai 22%, un sadzīves atkritumu galvenā masa tiek izlietota siltumenerģijas ražošanai. Līdz 2001.gada jūnijam Igaunijai vajadzēja pārstrādāt 50% iesaiņojamo materiālu, taču šī daļa joprojām ir vairākas reizes mazāka, ziņo speciālisti.

Līdz 2005.gadam Igaunijai jāizveido elektrisko un elektronisko sadzīves atkritumu pārstrādes sistēma.

Vides ministrija atzīst, ka stāvoklis atkritumu likvidēšanā valstī ir slikts. Kā izteicās ministrijas atkritumu likvidēšanas nodaļas vadītājs Pēters Ēks, problēmu rada tas, ka cilvēki lēni apzinās atkritumu pārstrādes nepieciešamību, kā arī valsts mehānisma trūkums.

"Aptuveni viena piektdaļa Igaunijas iedzīvotāju nav noslēgusi līgumu ne ar vienu atkritumu savākšanas kompāniju un cilvēki izmet savus atkritumus citu cilvēku atkritumu tvertnēs vai vienkārši mežā," teica Ēks.

Diskusijas par to, vai šādi līgumi mājsaimniecībām būtu padarāmi obligāti, ilgst gadiem, teica Ēks. Kamēr mēs par to debatējam, citas valstis ir atzinušas, ka šāds lēmums ir jāpieņem, kaut arī tas ir nepopulārs, viņš piebilda.

Ēks uzskata, ka ir jāizmanto ekonomiskās sviras, lai piespiestu cilvēkus šķirot savus atkritumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!