Igaunijas un Krievijas robežlīgumam netiks pievienota vienpusējā deklarācija un līgums steidzami ratificējams parlamentā – šādu vienošanos panākuši Igaunijas valdošo partiju pārstāvji.
Pēc valsts ministru prezidenta Andrusa Ansipa ierosinājuma sasauktās tikšanās laikā partijas vienojušās, ka likumprojektam par robežlīgumiem nepievienos Igaunijas vienpusējo deklarāciju, bet likumprojektu papildinās ar paskaidrojumu, kas ietvers analīzi par robežlīguma iespējamām juridiskām sekām. Bez tam valdība izstrādās konkrētu setu apdzīvoto teritoriju problēmas risinājuma plānu.

Pēc otrā pasaules kara daļa no setu apdzīvotajām zemēm nonāca Krievijas teritorijā, un, līdzīgi kā Latvijas gadījumā, ir politiskie spēki, kas nevēlas pieļaut tāda robežlīguma parakstīšanu, kurā Igaunija uz visiem laikiem atteiktos no pirmskara robežās esošajām teritorijām.

Kā zināms, Latvija, lai risinātu šo problēmu, izlēma pievienot robežlīgumam vienpusējo deklarāciju, kas izraisīja asu Krievijas reakciju par Latvijas teritoriālajām pretenzijām un atteikšanos parakstīt pašu līgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!