Latvijas Valsts robežsardze kolēģiem Igaunijā septembrī izteikusi piedāvājumu ieviest līdzīgu sistēmu kā Latvijai ar Lietuvu, atvieglojot robežšķērsošanu robežpārejas punktos. Igaunijas puse piedāvājumu noraidījusi.
Valsts robežsardzes Preses un sabiedrisko attiecību dienesta priekšniece Dace Ūdre pastāstīja, ka Latvijai ar Igauniju ir astoņi robežpārejas punkti, kuros strādā abu valstu robežsargi. Latvija kolēģiem piedāvāja šos punktus "sadalīt uz pusēm" un robežkontroli veikt tikai vienas valsts dienestam, vienlaikus kontrolējot arī kaimiņvalsts likumdošanā noteiktās prasības.

Latvijai ar Lietuvu šāda sistēma jau ieviesta un tā pierādījusi, ka tādējādi var ekonomēt gan līdzekļus, gan cilvēku resursus, norāda Ūdre. Latvijai ar Lietuvu ir 19 šādi robežpārejas punkti. Viņa minēja, ka šajos robežpārejas punktos robežu gan var šķērsot tikai kaimiņvalstu pilsoņi. Trešo valstu pilsoņiem robeža jāšķērso robežkontroles punktos.

Igaunijas robežsardzes vadība norāda, ka robeža starp Igauniju un Latviju būs Eiropas Savienības ārējā robeža nākamos četrus piecus gadus un tās pārveidošana par iekšējo robežu notiks pēc Eiropas Padomes lēmuma.

Tāpat Igaunijas kolēģi atbildē Latvijas robežsargiem pauž viedokli, ka pāreja uz vienpusēju robežkontroli Latvijas-Igaunijas robežā ir iespējama pēc piemērotas juridiskas teritorijas izveidošanas, bet saskaņā ar nepieciešamību izpildīt Eiropas Savienības prasības, tas nav iespējams pēc pievienošanās Eiropas Savienībai 2004.gada 1.maijā.

Jau ziņots, ka pērn Igaunijas-Latvijas robežu šķērsojušas 2 487 463 personas, no kurām 1 389 610 bija ārvalstnieki un 1 098 502 - Latvijas pilsoņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!