Igaunija noraidījusi vairāku Lietuvas politiķu apgalvojumus par to, ka NATO Parlamentārās asamblejas sēdē Berlīnē Igaunijas delegācija darījusi visu iespējamo, lai par Lietuvu netiktu runāts kā par veiksmīgu kandidātvalsti dalībai NATO.
Igaunijas Ārlietu ministrijas Politiskās nodaļas ģenerāldirektors Vaino Reinarts sacīja, ka rezolūcijas iniciatores, kas atbalstīja drīzu alianses paplašināšanos, bija NATO kandidātvalstis.

"Tas bija kopīgs lobēšanas darbs, tai skaitā arī Igaunijas delegācijas lobēšanas darbs," uzsvēra Reinarts. "Igaunijas ĀM negribētu nodarboties ar minējumiem par to, kurai valstij bijusi lielāka loma rezolūcijas pieņemšanā," viņš piebilda.

Reinarts sacīja, ka Baltijas valstu sadarbība ietilpst deviņu Ziemeļatlantijas alianses kandidātvalstu sadarbībā.

"Es nemanu iemeslus, kādēļ šis paziņojums [NATO Parlamentārās asamblejas rezolūcija] varētu kaitēt sadarbībai," uzsvēra Igaunijas ĀM pārstāvis.

Otrdien NATO PA Berlīnē ierosināja ne vēlāk kā 2002.gadā uzaicināt uz NATO iestāšanās sarunām Austrumeiropas un Centrālās Eiropas valstis, kuras vēlas iestāties blokā un atbilst NATO izvirzītajām prasībām.

Taču rezolūcijā nav īpaši minētas atsevišķas valstis. ASV senatora Viljama Rota projektā bija ierosināts minēt Lietuvu, Slovēniju un Slovākiju.

Vairāku valstu delegācijas, tai skaitā arī Igaunijas pārstāvji, ierosināja šīs valstis rezolūcijā neminēt.

Reģistrētajos rezolūcijas grozījumos bija Igaunijas delegācijas un arī vairāku citu valstu pārstāvju ierosinājums dokumentā minēt trīs Baltijas valstis vai arī neminēt nevienu valsti.

Lietuvas pagaidu delegācijas pārstāvis NATO PA, opozicionārās sociāldemokrātu partijas pārstāvis Seima deputāts Ģedimins Kirkils pauda "pārsteigumu" par Igaunijas nostāju.

Latvijas delegācijas vadītājs Aleksandrs Kiršteins debašu laikā savukārt paziņoja - ja rezolūcijā nav iespējams minēt visas trīs Baltijas valstis, Lietuvas minēšana dokumentā būs izdevīga gan Latvijai, gan arī Igaunijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!