Foto: DELFI

Igaunijas Austrumviru apriņķa centrālajā slimnīcā no pulmonoloģijas nodaļas vadītājas amata atbrīvota ārste, kas bijusi iesaistīta Krievijas diplomāta vakcinēšanā pret Covid-19 neatbilstoši noteikumiem.

Janvāra beigās laikraksts "Eesti Paevaleht" vēstīja, ka šai slimnīcā 5. un 27. janvārī divas vakcīnas devas slepeni un ārpus rindas saņēmis toreizējais Krievijas ģenerālkonsuls Narvā Jurijs Gribkovs.

Pats diplomāts avīzei sacīja, ka vakcīnu viņš saņēmis pēc vienošanās ar slimnīcas plaušu nodaļas vadītāju Veroniku Iļjinu. Vēlāk noskaidrojās, ka ārstniecības iestādes vadība par to nav tikusi informēta, un slimnīcā tika sākta iekšējā izmeklēšana.

"Pacients bija bijis pie dakteres Iļjinas. Var teikt, viņai bija zināms, ka pacientam ir diagnoze, kuras gadījumā ieteicama potēšana pret koronavīrusu. Tomēr oficiālas Veselības departamenta atļaujas šādu cilvēku vakcinēšanai tobrīd nebija," pastāstījis slimnīcas valdes priekšsēdētājs Tarmo Baklers.

Kā norādījis Gribkovs, pagājušā gada nogalē viņš devis piekrišanu vakcinācijai, bet vienīgi ar noteikumu, ka "devai, kurai drīzumā beigsies derīguma termiņš, nebūs pieprasījuma".

"Esmu pārliecināts, ka tā arī bija," teikts viņa vēstulē, kas publicēta konsulāta tīmekļa vietnē.

"Mums nav tiesību izmantot vakcīnu pretēji valstī pieņemtajiem noteikumiem. Pieņemtais lēmums neatbilda tābrīža noteikumiem," savukārt uzsvēris Baklers.

Izmeklēšanas gaitā noskaidrojies, ka Krievijas diplomāta potēšana nav reģistrēta vakcinācijas informācijas sistēmā.

Ārste Iļjina atbrīvota no pulmonoloģijas nodaļas vadītājas amata, bet turpinās darbu slimnīcā.

Iekšējās izmeklēšanas rezultāti nodoti Igaunijas Veselības departamentam, kas pārbaudīs tās secinājumus.

"Process turpinās. Pašlaik mums nav konkrētu lēmumu šai jautājumā," norādījis departamenta ģenerāldirektors Illars Lanno.

Tikmēr Jurijs Gribkovs jau devies uz Krieviju, jo viņa pilnvaru termiņš ģenerālkonsula amatā beidzies.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!