Foto: RIA Novosti/Scanpix

Igaunija nākamgad sāks intensīvu kampaņu, lai panāktu savu ievēlēšanu par Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomes (ANO DP) nepastāvīgo dalībvalsti ar pilnvaru termiņu 2020.-2021.gadā, Igaunijas parlamentā paziņojis Igaunijas ārlietu ministrs Jirgens Ligi.

"Mēs joprojām definējam savus kampaņas vēstījumus, galvenais sāksies nākamgad," sacīja Ligi, atbildot uz parlamenta deputātu jautājumiem.

Ligi norādīja, ka Igaunija pirmām kārtām uzsvērs, ka tā vēl nekad nav bijusi ANO DP dalībvalsts. "Rumānija ir bijusi [ANO DP dalībvalsts] četras reizes, un Igaunija ir maza valsts, kas spēj labāk saprast mazas valstis, labāk pārstāvēt to intereses. Mēs arī izcelsim iespējas, ko piedāvā mūsu valdība," teica ministrs.

Ligi sacīja, ka Igaunija cer pārspēt Rumāniju, kas reģionā ir galvenā Igaunijas sāncense par vietu ANO DP, panākot ar to vienošanos.

"Īstenībā Rumānijas sakaušana nav mūsu mērķis. Būtu daudz labāk ar Rumāniju vienoties, lai viņi pārāk daudz ar mums nekonkurētu. Vai to ir vai nav iespējams panākt, tas ir cits jautājums," paskaidroja Igaunijas ārlietu ministrs.

"Igaunijas vājā vieta, bez šaubām, ir tā, ka Rumānija ANO ir bijusi ilgāk un tai ir vairāk misiju ārvalstīs nekā Igaunijai, tā ir labi pārstāvēta ģeogrāfiski," norādīja Ligi. Rumānija ir ANO dalībvalsts kopš 1955., bet Igaunija - kopš 1991.gada.

"Bet mēs pacentīsimies mazināt šo [Rumānijas priekšrocību] ietekmi. Ar Somijas palīdzību, piemēram, uz to ir cerības. Mēs jau esam lūguši [Somijas] padomu un palīdzību," piebilda Igaunijas ārlietu ministrs.

Jau vēstīts, ka Igaunijas premjerministrs Tāvi Reivass pavasarī paziņoja, ka viens no Igaunijas lielākajiem ārpolitiskajiem mērķiem pēc Eiropas Savienības prezidentūras nākamā gada otrajā pusē ir kļūt par ANO Drošības padomes nepastāvīgo dalībvalsti, lai Igaunijai būtu lielāka ietekme globālās drošības jautājumos.

ANO DP nepastāvīgās dalībvalstis 2020.-2011.gadam tiks ievēlētas 2019.gada jūnijā. Nepastāvīgo dalībvalstu vietas tiek sadalītas starp pasaules reģioniem, un galvenā Igaunijas sāncense Austrumeiropas reģionā ir Rumānija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!