Igaunijas Iekšlietu ministrija trešdien reģistrēja Igaunijas Maskavas partiarhāta pareizticīgo baznīcas statūtus un trīs draudzes, izbeidzot gadiem ilgušo strīdu, kas, pēc analītiķu domām, kaitēja Igaunijas un Krievijas ekonomiskajām attiecībām.
Igaunijā ir divas pareizticīgo baznīcas, no kurām viena atrodas Konstantinopoles patriarhāta kanoniskajā pakļautībā un ir jau agrāk reģistrējusies kā Igaunijas Apustuliskā pareizticīgo baznīca, bet otra vēlas palikt Maskavas patriarhāta kanoniskajā pakļautībā.

Konstantinopoles patriarhātam pakļauta pareizticīgo baznīca Igaunijā darbojās arī līdz 1940.gadam, kad padomju vara to pakļāva Maskavas patriarhātam.

Gan Igaunijā, gan Krievijā uzskata, ka Maskavas patriarhāta Igaunijas pareizticīgo baznīcas reģistrācija būtiski uzlabotu divpusējās attiecības un ekonomiskos sakarus.

Igaunijas Biznesa asociācijas vadītāji ir vairākkārt deklarējuši, ka Krievija pēc šā jautājuma atrisināšanas varētu atcelt divkāršās muitas nodevas importam no Igaunijas. Tomēr iekšlietu ministrs Ains Sepiks ir paziņojis, ka nav tiešas saistības starp baznīcas reģistrāciju un ekonomiskajiem sakariem.

Igaunijā reģistrēta vēl viena pareizticīgo baznīca

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!