Foto: DELFI
Svētdien notikušajās Igaunijas parlamenta – Rīgikogu – vēlēšanās uzvarējusi Reformu partija, kas savākusi 28,6% balsu un ieguvusi 33 mandātus. Otrajā vietā palikusi Centra partija, kura savākusi 23,3% un ieguvusi 26 mandātus, vēsta "Delfi.ee."

Foto galerija

Parlamentā ir 101 deputātu vieta.

Trešajā vietā palikusi apvienība "Tēvzeme" un "ResPublica", kas katra guvusi pa 20,5% balsu un ceturtajā - sociāldemokrātu partija, kas savākusi 17,1% balsu.

Pašreiz valdības koalīciju premjera Andrusa Ansipa vadībā veido viņa pārstāvētā Reformu partija, kā arī apvienība "Isa Maa" (Tēvzeme) un "Res Publica".

Premjera vadītā Reformu partija ieguvusi 33 mandātus, un tas ir par trim vairāk nekā 2007.gada vēlēšanās, bet koalīcijas partneri - "Tēvzemes" un "ResPublica" apvienība  - 23 mandātus, kas ir par četriem vairāk nekā iepriekš.  

Vairākuma iegūšana parlamentā bija galvenais mērķis koalīcijai, kuru 2009. gadā neapmierināts ar budžeta izveidi pameta trešais partneris - sociāldemokrāti.  Līdz ar to Igaunijā bija "mazākuma valdība".

Sociāldemokrāti , līdzšinējo deviņu   vietā iegūva 19 vietas.

Reformu partijas priekšsēdētājs Andruss Ansips ir ieinteresēts, lai pie varas paliktu iepriekšējā koalīcija, bet atzinis, ka "durvis vēl ir atvērtas visiem".

Lielākā  opozīcijas  partija  joprojām būs  krievvalodīgo atbalstītā Centra partija, kuru vada Edgars Savisārs. Jaunajā sasaukumā to pārstāvēs 26 deputāti, kas ir par  trim mazāk nekā pēc 2007.gada vēlēšanām. Partija to uzskata par zaudējumu un atsevišķi biedri izteikušies, ka Savisāram būtu jāpamet priekšsēdētāja postenis.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!