Foto: US Army

Igaunijas Aizsardzības spēki pirmdien saņēmuši jaunu amerikāņu prettanku raķešu "Javelin" partiju, vēsta Igaunijas raidorganizācija ERR.

Igauņu saņemtajā sūtījumā ir jaunāka "Javelin Block -1" raķešu versija, kas ir daudz ātrāka un jaudīgāka par iepriekš Igaunijas saņemto "Block-0" prettanku sistēmas versiju.

"Salīdzinot ar pirmās paaudzes raķetēm, "Block-1" ir daudz attīstītāks dzinējs," paziņoja Igaunijas spēku majors Risto Partels. "Uzlabota ir arī raķetes programmatūra un palielināta kaujas galviņas kapacitāte, kas nodrošina lielāku ātrumu un uzlabo tās postošo iedarbību," teikts armijas paziņojumā.

Kopumā Igaunija saņems "Javelin" raķetes 33 miljonu Eiro vērtībā. "Javelin" sistēmas ir gan Igaunijas armijas, gan brīvprātīgo Igaunijas Aizsardzības līgas (Kaitseliite) bruņojumā.

"Javelin" (tulkojumā no angļu valodas "Šķēps") ir "trešās paaudzes" prettanku bruņojums, ko ASV armija izmanto konfliktos kopš 1996. gada. Savu efektivitāti tā pierādījusi 2003. gadā Irākā, veiksmīgi iznīcinot tankus T-72 un "Type 69". Viena kompānijas "Lockheed Martin Corp." ražotā raķete maksā aptuveni 40 000 dolāru (31 650 eiro), vēsta vietne "USmilitary.com".

Pārnēsājamā "Javelin" ir pazīstama kā "izšauj un aizmirsti" sistēma, kas nozīmē, ka pēc mēlītes nospiešanas raķete pati sasniedz mērķi un nav jāvada. Karavīri uzreiz pēc izšaušanas var pamest savu pozīciju.

"Javelin" savam primārajam mērķim – bruņotajam transportam un tankiem – pietuvojas no augšas, nevis tiešā tēmējumā, jo tanku augšpusē atrodas lūkas un bruņas parasti ir vājākas. Raķeti var pārslēgt arī tiešā tēmējuma režīmā, tad to var izmantot pret ēkām. Šajā režīmā "Javelin" spēj iznīcināt arī zemu lidojošus helikopterus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!