Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Igaunija aizliegusi savos teritoriālajos ūdeņos iebraukt Krievijas buriniekam "Sedovs". Krievijas vēstniecība to nodēvējusi par nedraudzīgu aktu, vēsta portāls "Delfi.ee".

Mācību burinieka kuģošana Igaunijas ūdeņos bija plānota 13. un 14. aprīlī.

"Krievijas vēstniecība aizliegumu mācību kuģim "Sedovs" 13. – 14. aprīlī ieiet Igaunijas Republikas teritoriālajos ūdeņos vērtē kā Igaunijas varasiestāžu nedraudzīgu aktu, kas turklāt tiek īstenots Igaunijas prezidentes brauciena uz Maskavu priekšvakarā," paziņoja Krievijas vēstniecība Igaunijā.

Krievija paziņojumā uzsver, ka pērn Krievijas kuģu "Sedovs" un "Mir" viesošanās Tallinas ostā bija īsti svētki talliniešiem. Arī tagad "Sedovs", kurš pēc remonta ieguvis savu sākotnējo veidolu, tiekot Igaunijā gaidīts ar "neslēptu nepacietību".

Sedov" iebraukšana Igaunijas ūdeņos aizliegta, jo uz tā klāja atrodas kursanti no Krimas pussalas, ko okupējusi Krievija, vēlāk ceturtdien paziņoja Igaunijas Ārlietu ministrija.

Saskaņā ar ministrijas rīcībā esošo informāciju uz kuģa atrodas kursanti no Krimā esošās Kerčas Valsts jūras tehnoloģiju universitātes.

"Igaunija neatzīst nelikumīgo Krimas aneksiju un mūsu vērtējumā atļaujas izsniegšana mācību kuģim būtu pretrunā Krimas aneksijas neatzīšanas politikai," norādīja ministrijas pārstāve Sandra Kamilova.

Igaunijas Ārējās izlūkošanas dienesta martā paziņoja, ka Krievijas civilie kuģi arvien biežāk tiek izmantoti spiegošanas uzdevumiem. Tāpat pieaugusi lielo burinieku izmantošana propagandas nolūkos, brīdināja dienests.

Krievijas civilā flote ir sava veida palīglīdzeklis valsts struktūrām, ko vajadzības gadījumā var izmantot informācijas vākšanai, militārās operācijās vai slepeniem uzdevumiem, skaidroja igauņi.

Krievijas civilo kuģu aizdomīgajai uzvedībai raksturīgi ir to mēģinājumi ieiet citu valstu jūras spēku apmācības zonās vai ar dažādiem ieganstiem piekļūt zonām, kas ir slēgtas kuģu satiksmei (jaunas militāras tehnoloģijas izmēģinājumu zonām, karaflotes bāzu apkaimēm un tamlīdzīgi), un zonām, kas parasti netiek izmantotas kuģošanai, bet ir interesantas stratēģisku iemeslu dēļ, teikts igauņu ziņojumā. Vairāk par izlūkdienesta bažām var lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!