Foto: AFP/Scanpix/LETA

Igaunijā vairākas slimnīcas pilnībā vai daļēji jau slēgušas īpaši Covid-19 aprūpei izveidotās nodaļas, vēsta Igaunijas sabiedriskais medijs EER.

Īpašas nodaļas izveidotas ne tikai lielākajās, bet arī vairākās mazākās pilsētās, kad lielās jau vairs nespēja uzņemt jaunus pacientus, bet tagad situācija uzlabojas. Kopumā gan mūsu kaimiņvalstī uz vietām intensīvās terapijas nodaļās joprojām esot jāgaida, jo vairākās slimnīcās aizņemtas visas vietas, turklāt joprojām nepietiek medicīnas personāla.

Tallinas Austrumu centrālā slimnīca pēc pacientu skaita samazināšanās par trešdaļu jau aizvērusi vienu nodaļu. Arī vairākas reģionālās slimnīcas tagad īpašās Covid-19 nodaļas var slēgt.

Viena tāda ir Hāpsalas slimnīca, kurā uz 18 vietām palikuši vairs tikai trīs pacienti, un nodaļu varētu aizvērt jau šonedēļ. Līdzīgi pacientu skaita samazināšanās dēļ plānots aizvērt Raplas slimnīcā īpaši izveidoto nodaļu, taču tas varētu notikt ne ātrāk kā maija pirmajā pusē.

Katras šādas nodaļas aizvēršana ir liels atslogs veselības nozares darbiniekiem, jo, piemēram, sešu Covid-19 pacientu aprūpe prasot tādu pašu darba apjomu kā 15 ar citām slimībām sirgstošo aprūpe. Tiesa, atgriešanās pie plānveida pakalpojumu sniegšanas vēl prasīšot kādu laiku, ERR norādījis veselības nozares pārstāvis Urmass Sule. Iemesls ir medicīnas darbinieku pārstrādāšanās līdz šim, pēc kā viņiem nepieciešams dot atelpas laiku.

"500 Covid-19 pacienti šobrīd jau šķiet neliels skaits. Es gribu atgādināt, ka gada sākumā 500 pacienti šķita mežonīgs skaitlis. Mums jābūt reāliem, ka ir augsta iespējamība, ka aprūpes nepieciešamība slimnīcās samazināsies, bet 500 pacienti joprojām ir ļoti liels skaits un arī nepieciešamība pēc intensīvās aprūpes ir augsta," viņš skaidrojis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!