Igaunijā strādājošo algas būs vienā līmenī ar Eiropas Savienību (ES) tikai pēc aptuveni 50 līdz 60 gadiem, liecina pētījums, kuru izstrādājis Igaunijas Nākotnes studiju institūts, trešdien ziņo avīze "Postimees".
Institūta analītiķis Jānuss Raims uzņēmēju eiroforumā sacīja, ka aizvadīto desmit gadu laikā patēriņa cenas Igaunijā ir palielinājušās aptuveni 30 reizes, bet algas pieaugušas 40 reizes. Tādējādi vidējās algas attiecība pret Eiropas algām ir pieaugusi no 0,45 procentiem līdz 18 procentiem.

Pētījuma autori norāda, ka algas līmeni visvairāk ietekmēs kapitāla pieplūdums, kas palielināsies, pateicoties vienotai likumdošanai un muitas barjeru likvidēšanai. Būtiska loma būs arī brīvai strādājošo kustībai starptautiskā mērogā.

Vēl viens iemesls algu paaugstināšanai ir produktivitātes celšanās, kas nozīmē, ka algas pieaugs līdz ar radīto virsvērtību. Arī eksporta apjomi palielināsies, tādēļ nav nav iemesla bažām par uzņēmumu ieņēmumu samazināšanos.

Pēc pētījuma autoru domām, temps, kādā algas Igaunijā sasniegs Eiropas līmeni, būs pielīdzināms aizvadītajā desmitgadē novērotajam. Ja Igaunija neiestāsies ES laika posmā no 2004. līdz 2007.gadam, kā iecerēts, algu līmeņu tuvināšanās turpināsies, bet tikai lēnākā tempā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!