Foto: Publicitātes foto

Spānija aprīlī uz četriem mēnešiem nosūtīs uz Igauniju pretgaisa aizsardzības sistēmu NASAMS, otrdien tikšanās laikā vienojušies Igaunijas aizsardzības ministrs Hanno Pevkurs un Spānijas aizsardzības ministre Margarita Roblesa, vēsta Igaunijas Aizsardzības ministrijas preses dienests.

Abi ministri tikās Briselē, kur norisinās NATO valstu aizsardzības ministru sanāksme.

"Tas ir īstermiņa risinājums, taču mēs jau gatavojam turpmāku risinājumu. Šajā nolūkā kopā ar Latviju un Lietuvu esam izvirzījuši priekšlikumu, lai līdz NATO samitam Viļņā varētu saskaņot pretgaisa aizsardzības rotācijas modeli, analoģisku NATO misijai, kas nodrošina Baltijas valstu gaisa telpas drošību. Ceru, ka nākamās rotācijas arī būs iespējamas sadarbībā ar sabiedrotajiem," norādīja Pevkurs.

"Ārkārtīgi svarīgi ir arī tas, ka, pateicoties Spānijas NASAMS apakšvienības klātbūtnei Igaunijā, mēs mācīsimies vidēja darbības rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas taktisko vadību. Turklāt tas sniedz Igaunijas Aizsardzības spēkiem un gaisa spēkiem pieredzi, kā integrēt vidēja darbības rādiusa zenītraķešu kompleksu citās pretgaisa aizsardzības sistēmās," piebilda ministrs.

Spānijas NASAMS apakšvienības uzdevums būs aizsargāt Igaunijas Emari aviobāzi.

Igaunija ir izsludinājusi iepirkumu, lai iegādātos savas pretgaisa aizsardzības sistēmas.

Jau ziņots, ka kopš jūnija Lielvārdes aviobāzē ir izvietota Spānijas NASAMS baterija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!