Foto: AFP/Scanpix

Igaunija tuvākajās dienās ierosinās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm sākt debates par Krievijai noteikto sankciju paplašināšanu, pirmdien paziņoja premjerministrs Tāvi Reivass.

"Uzbrukumos Ukrainas austrumos nedēļas nogalē teju 60 cilvēki tika nogalināti un vairāk nekā 100 ievainoti," pēc valdības ārkārtas sanāksmes sacīja premjers. "Uzbrukumi mierīgajiem iedzīvotājiem ir jāuzskata par Krievijas īstenotu konflikta eskalāciju."

Igaunijas valdības nostāja ir, ka ES ir jāreaģē kopīgi un stingri.

"Igaunija vēlas, lai ES Ārlietu padomē tiktu apspriesti jauni ES ierobežojošie pasākumi un lai tie ātri tiktu īstenoti," sacīja Igaunijas ārlietu ministre Keita Pentusa-Rosimannusa.

Reivass arī uzsvēra, ka Krievijai ir jāpilda saistības, kuras tā uzņēmusies Minskas vienošanās ietvaros.

"Krievijai ir jābeidz atbalstīt separātisti, jāievēro pamiers un jāatvelk savs karaspēks un tehnika no Ukrainas," sacīja premjers.

Valdība ārkārtas sēdē arī runājusi par Igaunijas iespējām sniegt palīdzību Ukrainai.

"Šogad Igaunija Ukrainai atvēlēs 2,35 miljonus eiro attīstības un humānajai palīdzībai, un tas ir divas reizes vairāk nekā pērn," sacīja ārlietu ministre.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!