Igaunijai tuvākajā laikā vajadzētu pieņemt lēmumu par iespējamo ierobežojumu noteikšanu Bulgārijas un Rumānijas pilsoņiem, kuri vēlēsies strādāt Igaunijā pēc šo abu valstu iestāšanās Eiropas Savienībā (ES), ziņo "Eesti Paevaleht".
Diskusijas par darba tirgus ierobežošanu darba meklētājiem no Rumānijas un Bulgārijas radās Igaunijas parlamentā, kas gatavojas ratificēt Rumānijas un Bulgārijas iestāšanās līgumus ES.

Igaunijas Sociālo lietu ministrijas darba tirgus departamenta speciāliste Mārja Kuldjerva parlamenta ārlietu komisiju iepazīstināja ar ministrijas pozīciju šajā jautājumā, saskaņā ar kuru darba spēka kustības ierobežojumi nav pamatoti, jo nav liels to cilvēku skaits, kuri līdz šim ieradušies strādāt Igaunijā no šīm valstīm un reģiona kopumā.

Ja nākotnē radīsies nepieciešamība pēc jebkādiem ierobežojumiem, tos varēs iestrādāt Igaunijas likumos, viņa piebilda. Līdz šim neviena cita ES dalībvalsts vēl nav pieņēmusi galīgo lēmumu attiecībā uz darbaspēku no Bulgārijas un Rumānijas.

Igaunija savu darba tirgu ir atvērusi darba meklētājiem no visām ES dalībvalstīm. Savukārt darba tirgu jauno dalībvalstu pilsoņiem no 15 vecajām ES dalībvalstīm ir atvērušas tikai Zviedrija, Īrija un Lielbritānija, tādējādi respektējot brīvas darbaspēka kustības principus un ļaujot arī Igaunijas pilsoņiem strādāt šajās valstīs un neieviešot pārejas periodus, kā to ir izdarījušas citas ES dalībvalstis.

Līdz šim Bulgārijas un Rumānijas iestāšanās līgumus ir ratificējušas Slovākija, Čehija un Ungārija, bet visdrīzākajā laikā to varētu izdarīt arī Latvija, Lietuva, Grieķija, Itālija un Luksemburga.

Tuvākajā laikā Igaunija plāno atvērt savu vēstniecību Bulgārijas galvaspilsētā Sofijā.

Jau ziņots, ka šā gada aprīlī ES akceptēja Bulgārijas un Rumānijas uzņemšanu 2007.gada 1.janvārī, taču ir pievienojusi drošības pantu, kas ļauj uz gadu atlikt pievienošanos, ja kandidātvalsts nav īstenojusi pieprasītās reformas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!