Nākamajā mācību gadā bērni Igaunijā varēs mācīties arī čigānu valodā, jo vairākās igauņu skolās ir paredzēts atvērt grupas, kurās mācības notiks čigānu, ukraiņu, latviešu, spāņu vai somu valodā.
Igaunijas valdības sēdē otrdien tiks apspriesti dokumenti, kas ļaus skolās ar igauņu mācību valodu atvērt atsevišķas mācību grupas bērniem, kuru dzimtā valoda nav igauņu.

Valdības preses sekretārs paziņoja BNS, ka skolēnu grupas ar čigānu mācību valodu ir aktuālas rajonos, kur dzīvo čigāni - Tallinā, Harju apriņķī, valsts ziemeļaustrumos, kā arī Jervas un Valgas apriņķos.

Valdība uzskata, ka nacionālo minoritāšu pārstāvjiem pamatskolās un ģimnāzijās ir jārada nosacījumi mācībām dzimtajā valodā un nacionālās identitātes un kultūras saglabāšanai. Šādas mācības līdz šim notika tikai svētdienas skolu līmenī nacionālajās kultūras biedrībās.

Saskaņā ar lēmuma projektu, minoritāšu skolēnu mācības dzimtajā valodā sāksies šī gada 1.septembrī. Dokuments paredz veidot šādas grupas skolās ar igauņu mācību valodu, bet Izglītības ministrija ir gatava izdarīt dokumentā izmaiņas, lai šādas grupas varētu izveidot arī skolās ar krievu mācību valodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!