Foto: EPA/Scanpix/LETA

Igaunija ir viena no tām valstīm, kas atbalsta Eiropas Savienības (ES) aizsardzības spēju stiprināšanu, bet "neiestājas par tādu nekonkrētu ideju kā Eiropas armija", portālam "Delfi" skaidro Igaunijas Aizsardzības ministrijas pastāvīgais sekretārs Kristjans Priks.

Militāro stratēģiju ASV apguvušais drošības eksperts norāda, ka vairums to, kuri runā par Eiropas armiju, runā par ļoti dažādām lietām un dažkārt pat nezina, ko tieši Eiropas armijas ideja nozīmē. "Pat attiecībā uz NATO, uz organizāciju, kurā ir ciešākā militārā integrācija, kāda pasaulē jebkad ir pieredzēta, mēs nerunājam par NATO armiju, mēs runājam par NATO komandstruktūru, par atsevišķām NATO dalībvalstīm, un tas strādā labi, viņš norāda.

"Es neparedzu, ka Eiropas Savienībā tā [vienota armija] varētu tikt izveidota. Neparedzu, ka Igaunija, Spānija vai Latvija varētu atteikties no savas armijas. Galu galā tā ir viena no suverēnas valsts pamatīpašībām. Tas, ko es paredzu, ir lielāka sadarbība aizsardzības ietvaros. Tomēr mums jābūt ļoti uzmanīgiem, sperot šos soļus, lai nemazinātu valstu teikšanu pār saviem bruņotajiem spēkiem," skaidro Priks (attēlā zemāk).

Foto: Publicitātes foto

Viņš atzīst, ka pastāv militāri izaicinājumi vai problēmjautājumi, kuru risināšana nav NATO kompetencē. "To dēļ pastāv nepieciešamība Eiropas Savienības valstīm spēt koordinēt savstarpējo sadarbību, taču nav nepieciešamības nodot tiesības vadīt bruņoto spēku daļas pārvalstiskām organizācijām. Neparedzu, ka tas varētu notikt manas dzīves laikā," skaidro Igaunijas Aizsardzības ministrijas pastāvīgais sekretārs.

Līdz šim visskaļāk par Eiropas armijas izveidi iestājies Francijas prezidents Emanuels Makrons. Viņš jau 2017. gadā aicināja veidot vienotu ES aizsardzības budžetu, bet pērn novembrī norādīja, ka Eiropas armija ir nepieciešama, jo aizsardzībā pret Krieviju Eiropas valstis nevar paļauties uz ASV. Pēc Lielbritānijas aiziešanas no bloka Francijas armija būs lielākais nacionālais militārais spēks ES.

Pērn novembrī neilgi pēc Makrona paziņojuma ar līdzīgu vēsti negaidīti klajā nāca arī Vācijas kanclere Angela Merkele, no Eiropas Parlamenta tribīnes sakot, ka "pienācis laiks izveidot īstu Eiropas armiju". Tiesa, lai gan Eiropas armijai līdz ar to atbalstu izteikuši divu lielāko ES valstu līderi, "īstas Eiropas armijas" izveide nav ne mēnešu, ne pat tuvāko gadu jautājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!