Foto: AP/Scanpix
Igaunijas ārlietu ministre Marina Kaljuranda ir pārliecināta, ka ekonomiskās sankcijas, kuras pret Krieviju noteikusi Eiropas Savienība (ES) saistībā ar tās agresiju Ukrainā, jūlijā tiks pagarinātas vēl uz sešiem mēnešiem.

"Pašlaik es uzskatu, ka sankcijas tiks pagarinātas līdz decembrim," Kaljuranda ceturtdien teica Tallinā kopīgā preses konferencē ar Ukrainas ārlietu ministru Pavlo Kļimkinu, kurš ieradies vizītē Igaunijā.

Tomēr Kaljuranda nevarēja pateikt, vai lēmums tiks pieņemts darba grupas vai vēstnieku līmenī un vai politiskās diskusijas par sankciju pagarināšanu notiks ES Padomē. "Tas kļūs skaidrs dažu tuvāko dienu laikā," viņa piebilda.

"Tomēr, cik man zināms par citu valstu pozīcijām, Eiropas Savienība pašlaik ir vienota. ES vairākkārt ir teikusi, ka par sankciju mīkstināšanu var runāt tikai tad, ja Krievija izpilda Minskas vienošanās. Pašlaik nav nekādu pazīmju, ka Krievija vēlas vai plāno izpildīt Minskas vienošanās," Kaljuranda sacīja un piebilda, ka ir pārliecināta par sankciju pagarinājumu.

2015. gada februārī Minskā panāktā vienošanās paredz panākt pamieru un dažādus politiskus, ekonomiskus un sociālus pasākumus konflikta izbeigšanai Ukrainas austrumos.

Pašreizējās ES sankcijas pret Krievijas banku, aizsardzības un finanšu sektoriem ir noteiktas līdz jūlijam. To pagarināšanai ir nepieciešams vienbalsīgs ES dalībvalstu atbalsts.

Gaidāms, ka ES līderi šo jautājumu apspriedīs šomēnes.

ES 2014. gada vasarā noteica sankcijas Krievijai par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!