Igaunijas ārlietu ministre Kristīne Ojulanda kandidē uz Eiropas Padomes ģenerālsekretāra amatu un Igaunijas valdība ir apliecinājusi atbalstu viņas kandidatūrai, ceturtdien raksta "Postimees Online".
"Viņas starptautiskais prestižs un rakstura iezīmes, kas nepieciešamas, lai ieņemtu augstu starptautisko amatu, padara viņu par piemērotu kandidāti Eiropas Padomes ģenerālsekretāra amatam," teikts valdības Preses dienesta paziņojumā.

Eiropas Padomes pašreizējā ģenerālsekretāra Valtera Švimmera pilnvaru termiņš beigsies pavasarī. Ģenerālsekretāra vēlēšanas paredzētas jūnijā Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas sesijā.

Tartu universitātes politoloģijas pasniedzējs Viljars Vēbels janvāra beigās izteicās, ka Ojulandas izredzes kļūt par Eiropas Padomes ģenerālsekretāri ir lielas. "Pirmkārt, viņa jau iepriekš guvusi lielu pieredzi, strādājot Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas struktūrā, un, otrkārt, viņa guvusi pozitīvu ievērību kā ārlietu ministre," teica Vēbels, piebilstot, ka ne mazāk svarīga ir arī sievietes iekļaušana lielajā politikā.

Ojulanda gadiem ilgi aktīvi darbojusies Parlamentārajā asamblejā un bijusi viena no tās viceprezidentiem. Patlaban viņa kā ārlietu ministre ietilpst Eiropas Komisijas Ministru padomē. Ja Ojulanda kļūs par Eiropas Padomes ģenerālsekretāri, viņa būs pirmā Igaunijas pārstāve, kas vadīs tik augsta līmeņa starptautisko politisko organizāciju.

Eiropas Padome ir Eiropas starpvaldību organizācija sadarbībai politiskajā, kultūras, sociālajā un juridiskajā jomā; tā dibināta vairāk nekā pirms 50 gadiem, un tajā ietilpst 25 valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!