Igaunijas Ārlietu ministrija sniegusi paskaidrojumus sakarā ar Igaunijas ārlietu ministra Tomasa Hendrika Ilvesa skandalozajiem paziņojumiem intervijā laikraksta "Wall Street Journal Europe" 10.maija numurā, "precizējot" dažas detaļas ministra teiktajā.
ASV laikrakstā publicētajā intervijā Ilvess cita starpā uzsver, ka Igaunija ir drīzāk Ziemeļvalsts nekā Baltijas zeme, un viņš nejūt sevi kā baltieti: "Es nejūtos kā baltietis. Un kas viņi, f...., tādi ir, lai teiktu, kā man jājūtas," citēja avīze. Pēc Igaunijas ārlietu ministra domām, Igauniju, Latviju un Lietuvu apvieno tikai negatīvā pagātne - padomju okupācija un represijas.

Igaunijas Ārlietu ministrijas Preses dienests uzsver, ka intervija notikusi pagājušā gada oktobrī, un pēc sarunas ieraksta noklausīšanās kļūstot skaidrs, ka frāze: "Es nejūtos kā baltietis. Un kas viņi, f...., tādi ir, lai teiktu, kā man jājūtas," neatbilst kontekstam.

Tajā vietā ASV avīzes žurnālists lūdzis Ilvesu nevis komentēt attiecības ar Latviju un Lietuvu, bet gan izteikties par Rietumos valdošo noskaņojumu, ka igauņiem jādomā par sevi tikai kā par bijušajai PSRS piederējušu Baltijas republiku.

Emocionālā ministra atbilde bijusi pretreakcija pret tik uzpūtīgu un kultūras, kā arī vēsturiskās vērtības neizprotošu skata punktu. Ministrs tādā veidā paudis viedokli, ka neviens cits nevar lemt jautājumus no malas igauņu vietā, kā tas ne vienu reizi vien noticis vēstures gaitā, apgalvo Igaunijas Ārlietu ministrija.

Ilvesa patiesais viedoklis par Baltijas valstu sadarbību redzams viņa 2001.gada 3.maija Igaunijas ārpolitikas atskaitē parlamenta priekšā. Tajā uzsvērts: "Pateicoties tuvumam un kopējām interesēm, attiecības ar Latviju un Lietuvu ir daudz ciešākas un dziļākas nekā ar vairumu citu valstu." Pilnībā šīs Ilvesa runas teksts atrodams interneta lappusē www.vm.ee/eng/index.htm

Tikmēr Igaunijas prese piektdien kritizē ministru par to, ka tas devis kārtējo triecienu Baltijas valstu sadarbībai. "Postimees" skatījumā Ilvess ķeras pie skandaloziem incidentiem, lai novērstu uzmanību no savām iekšpolitiskajām neveiksmēm, kas izpaužas augošā eiroskepticismā Igaunijas iedzīvotāju vidū. Avīze arī atgādina, ka tāda veida paziņojumi kaitē igauņu biznesa interesēm Baltijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!