Igaunijas Centrālā banka paredz valsts ekonomikas attīstības tempu pakāpenisku "atdzišanu", kā arī brīdina par to, ka ir pieaudzis ekonomiskās attīstības tempu straujas palēnināšanās risks, teikts otrdien izplatītajā bankas ceturkšņa ziņojumā par ekonomikas politikas jautājumiem.
Igaunija, visticamāk, pat līdz 2011.gadam nespēs izpildīt tā saucamos Māstrihtas kritērijus, lai tādējādi varētu pievienoties eirozonai. Savukārt valdībai vajadzētu veikt striktākus fiskālos ierobežojumus, uzskata Centrālajā bankā.

Lielākie ekonomikas riski ir nekustamo īpašumu cenu kāpums un arvien pieaugošā spriedze darba tirgū.

Ziņojums norāda, ka vietējās bankas ir drošas. Lielākā daļa banku Igaunijā ir Zviedrijas banku, tādu kā "Swedbank" un SEB, apakšuzņēmumi.

Kredītu ņemšanas dinamika aprīlī un maijā norāda uz to, ka gan aizdevēji, gan kredītu ņēmēji ir kļuvuši piesardzīgāki.

"Tas nozīmē, ka ir samazinājušies tie finanšu sistēmas riski, kas ir saistīti ar strauju kredītu pieaugumu," teikts ziņojumā.

Tiesa, tekošā konta deficīts un inflācija joprojām ir pārāk lieli. Maijā inflācijas apjoms sasniedza 5,7%, un bankas pārstāvji paredz, ka inflācija īpaši nesamazināsies arī otrajā pusgadā.

2007.gada pirmajā ceturksnī ir konstatēts 9,8% liels Igaunijas ekonomikas pieaugums, kas ir mazāk nekā 2006.gada ceturtajā ceturksnī, kad šis rādītājs bija 10,9%.

Bankas ziņojumā paredzēts, ka 2007.gada ekonomikas pieaugums būs 8,4% liels, nākamajā gadā - 6,5%, bet aiznākamajā - 5,6% liels.

Ekonomikas riskus varētu samazināt pievienošanās eirozonai, tomēr pati pievienošanās varētu, pats ātrākais, notikt tikai 2011.gadā.

Premjerministra Andrusa Ansipa vadītajai centriski labējai valdībai banka iesaka ieturēt konservatīvu fiskālo politiku, lai budžeta pārpalikums 2007.gadā būtu tikpat liels kā 2006.gadā.

"Ar nožēlu ir jāvērtē fakts, ka nesen pieņemtajā budžeta stratēģijā no 2008. līdz 2011.gadam ir pieļauta fiskālās politikas liberalizācija tuvākajos gados," teikts ziņojumā.

Valdībai varētu nākties palielināt budžeta pārpalikumu 2008.gadā un tam sekojošajos gados, uzskata ziņojuma autori.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!