Foto: F64
Divas lielākās Igaunijā strādājošās bankas SEB un "Swedbank" šogad kopumā konfiscējušas gandrīz 500 mājokļus un arī citām bankām valstī ir problēmas ar aizdevuma maksājumu iekasēšanu par vairākiem desmitiem dzīvokļu un māju, vēsta "Eesti Päevaleht".

Lai arī ekonomikā jau vērojamas lejupslīdes mazināšanās pazīmes, cilvēkiem varētu rasties grūtības ar aizdevumu atmaksu arī nākamgad.

"Swedbank" Igaunijā vadītājs Prīts Perenss bažījas, ka nākamgad var nākties veikt mājokļu izsoli krietni vairāk gadījumu, ņemot vērā bezdarba līmeņa kāpumu.

Perenss uzsvēra, ka ļoti svarīgi būs, vai bezdarba situāciju kļūs ilgtermiņa, jo nereti cilvēkiem ar aizdevumu atmaksas problēmām tiek piedāvātās kredītu brīvdienas.

"Prakse līdz šim liecina, ka rezultāti ir pārsteidzoši labi - puse to cilvēku, kuri izmantojuši kredītu brīvdienas, ir spējusi pārvarēt problēmas. Ja bezdarbs pieaugs un kļūs ilgtermiņa, tad tas nebūs tik viegli," sacīja Perenss.

"Swedbank" šogad tiesas izpildītājiem pārdošanai nodevusi aptuveni 400 nekustamos īpašumus, kas izmantoti kā ķīla aizdevuma saņemšanai.

Savukārt "Sampo" pārstāvis pavēstīja, ka banka Igaunijā konfiscējusi apmēram 40 mājokļus.

"Banka dara visu iespējamo, lai rastu risinājumu, kad nav nepieciešams izsolīt ķīlu," norāda "Sampo", arī prognozējot turpmākas problēmas ar kredītu atmaksu bezdarba pieauguma dēļ.

Tajā pašā laikā SEB šogad Igaunijā konfiscējusi vairāk nekā 100 privātpersonu mājokļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!