Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Igaunijas valsts imunoprofilakses komisija ieteikusi nepotēt ar "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19 cilvēkus vecumā līdz 60 gadiem, kamēr nebūs saņemta pilnīgāka informācija par iespējamajiem riskiem, tomēr vienlaikus uzsvērusi, ka tiem, kuri jau saņēmuši šis vakcīnas pirmo devu, nevajadzētu atteikties no otrreizējas potēšanās.

Kā uzsvērusi komisijas vadītāja Marisa Jese, ja cilvēkam nav bijis nopietnu veselības sarežģījumu pēc pirmās potes saņemšanas, tad iespēja, ka problēmas varētu rasties pēc otrās devas, ir ļoti maza.

Pēc viņas teiktā, cilvēkiem vecumā līdz 60 gadiem, kuri pirmo devu jau saņēmuši, eksperti iesaka pabeigt vakcinācijas kursu, dodoties potēties iepriekš saskaņotajā laikā.

"Tiem, kas pirmo poti saņēma februārī, šonedēļ pienācis laiks vakcinēties atkārtoti, tādēļ ekspertu komisija pārskatījusi ieteikumus attiecībā uz "AstraZeneca" izmantošanu," skaidrojusi Jese, bet piebildusi, ka pēc vakcinēšanās cilvēkiem ieteicams pašiem sekot savam veselības stāvoklim un vajadzības gadījumā vērsties pēc palīdzības pie mediķiem.

Pārtraukt vakcinācijas kursu nav ieteicams, jo maksimālo aizsardzību vakcīna nodrošina pēc otrās devas saņemšanas. Turklāt vakcinācijas kursu, kas sākts ar vienu vakcīnu, nevar pabeigt ar citu, jo pašlaik nav informācijas par dažādu ražotāju vakcīnu kombinēšanas iespējamību.

Ekspertu komisija ieteikusi pēc potēšanās ar "AstraZeneca" vakcīnu vērot savu veselības stāvokli 20 dienas un vērsties pēc mediķu palīdzības, ja vērojami tādi simptomi kā augsta temperatūra ilgāk nekā trīs dienas pēc vakcinācijas, elpas trūkums, stipras galvassāpes, sāpes krūtīs vai vēderā, kāju pietūkums vai salšana, zemādas asinsizplūdumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!