Foto: DELFI

Igaunijas gaisa spēku galvenais komandieris Jaks Tariens trešdien savā "Facebook" profilā publicējis ierakstu, kurā paziņojis, ka viņam esot kauns par saviem tautiešiem, kuri aizvaino uz Igauniju atbraukušos melnādainos NATO karavīrus.

"Šodien man bija neērti un kauns par savu tautiešu uzvedību. Tapas poligonā kopā ar ASV gaisa spēku ekadriļas galveno komandieri, kurš ieradies uz mācībām Emari, vēroju, kā uzbrukuma lidaparāti A-10 veica uzlidojumus uz mērķiem kopīgā sadarbībā ar artilēristiem no Igaunijas, ASV, Vācijas un citām valstīm. Skaists laiks un brīnišķīgas mācības," raksta Tariens.

"Es jautāju kolēģim, kā vairāk nekā 300 eskadriļas cilvēki jūtas Igaunijā. Vienkārši lieliski, ļoti skaista valsts, igauņi lepojas ar savu valsti, mājas kārtībā, ielas tīras. Tikai dažkārt man grūti paskaidrot saviem karavīriem, kāpēc ar viņiem tik slikti apietas, lai arī mēs esam atbraukuši, lai palīdzētu un atbalstītu jūsu valsti. Palūdzu pastāstīt sīkāk un noskaidrojās, ka sabiedrotajiem, kuru ādas krāsa atšķiras no vietējo ādas krāsas, nākas paciest ne tikai verbālus apvainojumus, bet arī fiziskus uzbrukumus," paskaidroja galvenais komandieris.

"Es varēju sākt skaisti skaidrot šīs neglaimojošās izdarības, izmantojot tipiskas atrunas par mūsu ne tik seno, bet grūto pagātni un tā tālāk, bet es nebiju tādā noskaņojumā. Pateicu, ka man kā igaunim ir ļoti liels kauns, ka pie mums notiek šādas lietas. Kolēģis atbildēja, ka viņam kā cilvēkam ir kauns, ka kaut kas tāds vispār notiek. Lai arī ar šo piebildi viņš gribēja nedaudz mīkstināt situāciju un manu mulsumu, bet patiesībā es sajutos vēl sliktāk," raksta Tariens.

"Es negribu uzsākt jaunu diskusiju par bēgļiem. Tā ir katra cilvēka personiskā lieta, ko viņš domā par bēgļu uzņemšanu Igaunijā vai robežas būvēšanu. Lūdzu, saprotiet, ka bēgļu uzņemšana un Igaunijā esošie citu rasu un nacionālo piederību pārstāvji nav savstarpēji saistīti. Akls naids pret citiem mūs pārvērš vājā un izolētā valstī. Neizprovocēts uzbrukums ar dūrēm cilvēkiem, kuri stāv pie ieejas viesnīcā vai kliedzieni "vācieties atpakaļ uz Nigēriju" mierīgi vakariņojošu cilvēku grupai restorānā tiek uzskatīts par uzbrukumu cilvēkiem, kuri atbraukuši aizstāvēt mūsu valsts neatkarību.

Nepieciešamības gadījumā viņi ir gatavi atdot savu dzīvību par mūsu brīvību. Bet tu, mazais "patriotu" rasist, vai tu esi gatavs tik daudz atdot par mūsu valsti?" savā ierakstā jautā Tariens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!