Ziņas par strīdu lielāko Igaunijas gaļas pārstrādes uzņēmumu vidū varētu novest pie tā, ka Latvija un Lietuva ievieš kādus ierobežojumus Igaunijas gaļas eksportam, šodien ziņo "Aeripaev Online".
Konflikts aizsākās pirms divām nedēļām, kad viens no lielākajiem gaļas pārstrādātājiem "Valga" publicēja laboratorijas analīžu rezultātus, kuros bija teikts, ka dažas no lielākajām Igaunijas kompānijām desu ražošanā izmanto kaulu miltus, neuzrādot to produktu aprakstā.

Apsūdzēti galvenokārt tirgus līderi "Rakvere LK", "Tallegg" un "Woro Kommerts". Visas trīs kompānijas ir ienesīgas un pēdējos gados ir palielinājušas tirgus daļu.

Šo kompāniju konkurenti "Valga" un "Noo", kuru tirdzniecības apjomi samazinās, apgalvoja, ka patērētāji tiek krāpti, un pieprasīja ieviest kvalitātes klases.

Mājputnu industrijas kompānijas "AS Tallegg" valdes priekšsēdētājs Ants Kespers sacīja, ka līdz šim kompānijas tirdzniecības apjoms Latvijā un Lietuvā nav samazinājies un nekādi tieši šķēršļi nav ieviesti, taču saskaņā ar neoficiālu informāciju Lietuva gatavojas ļoti rūpīgi izmeklēt "Tallegg" produkciju.

Kespers piebilda, ka arī "Tallegg" apakšuzņēmuma Latvijā vadība ir apspriedusies par šo jautājumu, jo Latvijas prese ir ziņojusi par konfliktu un tas ir radījis bažas.

Viņš uzsvēra, ka apgalvojumi par cāļu kaulu miltu izmantošanu "Tallegg" desās ir pilnīgi nepamatoti, piebilstot, ka kompānija apsver šajā jautājumā griezties tiesā un pieprasīt kompensāciju no konkurentiem, kas izteikuši nepatiesas apsūdzības. "Rakvere" valdes priekšsēdētājs Ole Horms paziņoja, ja šī konflikta dēļ radīsies kādas problēmas ar eksportu uz Latviju un Lietuvu, kompānijas apakšuzņēmumam "Ekseko" nāksies pārplūdināt Igaunijas tirgu ar cūkgaļu. Eksports uz Latviju un Lietuvu veido vienu ceturto daļu no "Rakvere" apgrozījuma.

"Visos Baltijas valstu gaļas tirgos ir spēcīga konkurence, un es esmu pārliecināts, ka kāda draudzīga kaimiņvalsts neatstās šo situāciju neizmantotu," viņš norādīja.

Horms sacīja, ka "Rakvere" nav cietusi īpašus zaudējumus konflikta dēļ, taču tā ir patērējusi ievērojamu laiku, izskaidrošanas darbā.

"Woro Kommerts" tirdzniecības menedžeris Silvers Amboss piebilda, ka pašreizējā situācija nav nekas vairāk kā cīņa par vietu tirgū, izmantojot patērētāju aizsardzības masku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!