Foto: AFP/Scanpix

Igaunijā 77 % iedzīvotāju atbalsta valsts dalību Eiropas Savienībā (ES), tomēr 55 % ir pārliecināti, ka pati ES ilgi vairs nepastāvēs, liecina sabiedriskās domas pētījumu kompānijas "Turu-uuringute" veiktās aptaujas rezultāti. Par to informēja Sabiedrības pētījumu institūts, kas pasūtīja šo aptauju.

Respondentiem bija jāatbild uz jautājumu, vai, viņuprāt, ES pastāvēs ilgtermiņā. Vairāk nekā puse jeb 55 % aptaujāto Igaunijas iedzīvotāju sacīja, ka, viņuprāt, ES ilgtermiņā nepastāvēs vai drīzāk nepastāvēs.

"Lai gan šāds jautājums tika uzdots pirmo reizi, tādēļ tam nav atsauces bāzes, rezultāts atspoguļo zināmu neskaidrības par ES nākotni sajūtu, kas varētu būt saistīta ar Lielbritānijas referenduma par izstāšanos no ES rezultātu, kā arī bēgļu krīzi un ekonomikas problēmām eirozonā," komentēja institūta analītiķis Arts Johansons.

Vienlaikus Igaunijas iedzīvotāju atbalsts valsts dalībai ES joprojām ir augstā līmenī - 77 % respondentu pauduši uzskatu, ka Igaunijai ir jāpaliek bloka sastāvā. Šā gada janvārī Igaunijas dalību ES atbalstīja 82 % līdzīgas aptaujas dalībnieku. "Lai gan, salīdzinot abas aptaujas, ir vērojams neliels kritums, tas ir diezgan nenozīmīgs un, pamatojoties uz to, nevar secināt, ka sabiedrībā krasi pieaugusi pretestība dalībai ES," piebilda Johansons.

Vairāk nekā vidēji dalību ES Igaunijā atbalsta sievietes, etniskie igauņi un cilvēki ar augstāko izglītību. Pārsteidzoši, ka 25-34 gadus veco aptaujas dalībnieku vidū Igauniju ES atbalstīja 72 % respondentu, kas ir mazāk nekā citās vecuma grupās. Piemēram, 18-24 gadus veco respondentu vidū Igaunijas dalību ES atbalstīja 79,5 % aptaujāto, bet pensijas vecuma respondentu vidū tādu bija 86 %.

Atbalsts Igaunijas dalībai ES kopumā augsts ir visās respondentu grupās neatkarīgi no dzimuma, vecuma, izglītības un citiem kritērijiem.

Gan janvārī, gan jaunākajā aptaujā respondentiem tika jautāts viedoklis par tālāku ES integrāciju.

Janvārī 31% aptaujas dalībnieku sacīja, ka ir jāturpina arvien ciešāka ES sadarbība, bet augustā tādu viedokli pauda 25 %. Janvārī 39,5 % respondentu atzina, ka, viņuprāt, pašreizējais sadarbības līmenis ir pietiekams, savukārt augustā tādu bija 44 %. 29 % respondentu janvārī un 31% augustā teica, ka tā jau ir pārāk cieša.

Salīdzinot abas aptaujas, var secināt, ka Igaunijā nedaudz sarucis to valsts iedzīvotāju īpatsvars, kas atbalsta ES integrācijas padziļināšanu.

Augustā "Turu-uuringute" veiktajā aptaujā piedalījās 818 vismaz 18 gadu vecumu sasniegušu Igaunijas iedzīvotāju.

Sabiedrības pētījumu institūts ir šogad janvārī izveidota bezpeļņas organizācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!