Foto: AFP/Scanpix/LETA

Igaunijas jaunās valdības koalīcijas līgumā Reformu partija, "Tēvzeme" un Sociāldemokrātiskā partija apņēmušās aizliegt Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem nēsāt šaujamieroci Igaunijā, kā arī varētu apsvērt iespējas atņemt ieroča nēsāšanas atļauju citiem valstij nedraudzīgiem cilvēkiem.

"Krievijas Federācijas un Baltkrievijas pilsoņiem tiks anulētas ieroča nēsāšanas atļaujas un jaunas atļaujas netiks izsniegtas," lasāms koalīcijas līguma sadaļā par nacionālo aizsardzību.

Iekšlietu ministra amata kandidāts un sociāldemokrātu līderis Lauri Lēnemetss Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR piektdien sacīja, ka tāds aizliegums spēkā varētu stāties jau šogad.

Tāpat viņš teica, ka ieroča nēsāšanas atļauju varētu pārskatīt ikvienam, kurš paudis naidīgumu pret Igauniju un Ukrainu, kura jau gandrīz piecus mēnešus cīnās pret Krievijas iebrukumu.

"Jo arī Igaunijas pilsoņu vidū varētu būt cilvēki ar pret Igauniju un pret Ukrainu vērstiem uzskatiem un idejām, kas nav savienojamas ar pašreizējo drošības situāciju. Tas nozīmē, ka ir jāizskata viņu jautājums," secinājis sociāldemokrātu līderis.

Viņš norādīja, ka attiecīgie likuma grozījumi jāsagatavo sadarbībā ar atbildīgajām institūcijām, lai būtu ne tikai politisks lēmums par ieroču atļaujas anulēšanu konkrētiem cilvēkiem, bet arī iespējas to izpildīt.

Jau vēstīts, ka marta sākumā neilgi pēc tam, kad Krievijas karaspēks sāka plašu uzbrukumu Ukrainā, Igaunijas Ieroču īpašnieku savienība aicināja pieņemt Ieroču likuma grozījumus, kas paredzētu, ka Igaunijā ierocis drīkst piederēt tikai Igaunijas, Eiropas Savienības un NATO dalībvalstu pilsoņiem, tādējādi liedzot legālu iespēju ieroci glabāt valstī dzīvojošiem Krievijas pilsoņiem.

Kā norādīja Ieroču īpašnieku savienība, 2020.gada dati liecina, ka Igaunijā ir ap 1300 Krievijas pilsoņu vai nepilsoņu, kuriem ir ieroča nēsāšanas atļauja. Viņu vidū gandrīz 375 ir sporta šaujamieroču īpašnieki, kuri drīkst glabāt daudz patronu.

Igaunijas Drošības policijas biroja vadītājs Harriss Pūseps atzina, ka tādu ierosinājumu ir vērts izskatīt, bet politiķu viedokļi bija atšķirīgi.

Toreizējais iekšlietu ministrs Kristjans Jāni no Centra partijas pauda pārliecību, ka drošības apdraudējums katrā gadījumā jāizskata atsevišķi, savukārt Lēnemetss sacīja, ka jebkādam lēmumam par ieroča nēsāšanas atļaujas anulēšanu jābūt balstītam personas lojalitātē Igaunijai, nevis pilsonībā.

Reformu partija martā par šo jautājumu skaidru pozīciju nepauda.

Pašlaik Igaunijā spēkā esošie noteikumi paredz, ka ieroča nēsāšanas atļauju nevar saņemt notiesātas personas, kamēr nav dzēsta sodāmība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!