Ļoti iespējams, ka Igaunijas karavīri Irākā paliks daudz ilgāk par pašreiz noteikto misijas beigu datumu decembrī, Igaunijas laikrakstam "Eesti Paevaleht" paziņoja aizsardzības ministrs Marguss Hansons.
Pēc ministra laikrakstam sacītā, lai gan vēl nav pieņemts oficiāls lēmums, ir netiešas norādes, ka ASV vēlas, lai misija tiktu turpināta vēl četrus vai piecus gadus.

"Tiesa, uz mana galda vēl nav šāda dokumenta," teica Hansons.

Aizsardzības ministrs atzina, lai gan vēl nav oficiāla ASV ierosinājuma Igaunijas karavīriem misijā Irākā palikt ilgāk, ir iespējams, ka Igaunijas karavīri tiks iesaistīti miera uzturēšanā, kas viena gada vietā ilgs piecus gadus.

Parlamenta Valsts aizsardzības komitejas priekšsēdētāja vietnieks Trivimi Velliste paziņoja, ka Igaunijai būtu jāizskata savas patiesās iespējas, ja tā vēlas palikt sabiedroto partneris ilgāku laika periodu.

"Mums ir jāuzņemas saprātīgs risks, un ir skaidrs, ka mums ir jāņem vērā arī tas, lai tad, kad mēs nonāktu grūtībās, mums neteiktu, lai paši tiekam galā ar savām lietām," teica Velliste.

Aizsardzības spēku preses pārstāvis Pēters Tali sacīja, ka aizsardzības spēkiem ir jābūt sagatavotiem politiķu lēmumiem un tie pašlaik plāno jaunu vienību nosūtīšanu uz Irāku. "Mūsu pienākums ir būt sagatavotiem," teica Tali.

Šā gada maijā Igaunijas parlaments izlēma nosūtīt uz Irāku 55 karavīrus misijā, kas ilgs līdz 31. decembrim. Ārlietu ministrijas juristi uzskata, ka valdības lēmums būs pietiekams, lai uz Irāku nosūtītu nākamo vienību. Tomēr, lai uz Irāku nosūtītu Igaunijas karavīrus uz ilgāku laika periodu, būtu nepieciešams parlamenta lēmums.

Pašreizējo misiju Irākā jūnija vidū sāka 32 Igaunijas kājnieki un 11 militārie loģistikas speciālisti. Līdz otrdienai neviens no viņiem nebija cietis, lai gan Igaunijas karavīri ir bijuši iesaistīti apšaudēs.

Pašreizējā misija Igaunijai izmaksās līdz 24 miljoniem kronu (apmēram vienu miljonu latu). Ja Igaunijas militārās vienības piedalīsies misijās Irākā vēl piecus gadus, tas nozīmēs, ka apmēram 300 Igaunijas karavīri uzturēs mieru tūkstošiem kilometru no mājām. Misijas kopējās izmaksas Igaunijas nodokļu maksātājiem būtu vairāk nekā 200 miljoni kronu (astoņi miljoni latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!