Igaunijas Kultūras ministrija plāno paaugstināt pievienotās vērtības nodokļa likmi teātra un koncertu biļetēm no 5% uz 18%, tātad attiecīgi pieaugs arī biļešu cena, vēsta "ETV 24".
Kultūras ministrijas speciālisti norāda, ka nodokļa likmes paaugstināšana pirmkārt jau ir nepieciešama, lai aizsargātu un atbalstītu teātrus un filharmoniju. Šīm iestādēm nodoklis tiks paaugstināts no pieciem līdz astoņpadsmit procentiem, taču 13% starpība tiem tiks kompensēta.

Plāna piekritēji uzskata, ka šāds solis ir nepieciešams, lai, piemēram, Alus festivāls netiktu pielīdzināts kultūras pasākumiem. Tāpat, ja teātra festivāls "Zelta maska" ir pieskaitāms pie augstās kultūras un tam ir nepieciešams valsts atbalsts, tad savukārt Kobzona koncerts ir masu pasākums, un tā organizatori no biļešu pārdošanas jau tāpat gūst peļņu.

Kultūras darbinieki kā alternatīvu nodokļa paaugstināšanai piedāvā precīzi iedalīt pasākumus masu un kultūras un precīzi nodalīt, kas ir pieskaitāms pie augstās kultūras, bet kas ne. Tādā gadījumā nebūs nepieciešams palielināt nodokli, piemēram, biļetēm uz Tallinas filharmonijas koncertiem.

Pats Tallinas filharmonijas direktors Jiri Leitens gan uzskata, ka pat tad, ja biļešu cena tiks paaugstināta, filharmonija savus skatītājus nezaudēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!