Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Igaunijas kultūras ministrs Teniss Lukass paudis viedokli, ka saistībā ar demonstrantu apspiešanu Maskavā valsts prezidentei Kersti Kaljulaidai būtu jāatsauc ielūgums Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam uz nākamgad Tartu gaidāmo somugru kongresu.

"Maskavā atkal ar spēku izklīdināti protesta akcijas dalībnieki, kas pieprasa elementāru demokrātiju. Opozīcijas līderi saindēja (?). Tuvojas brīdis, kad mūsu prezidentei vajadzētu atsaukt savu ielūgumu Putinam apmeklēt Igauniju," pirmdien ministrs rakstīja sociālās saziņas vietnē "Facebook".

Krievijas policija sestdien Maskavas centrā aizturēja vairāk nekā tūkstoti demonstrantu, kas pieprasīja brīvas un godīgas vēlēšanas. Savukārt aizturētais opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs no cietuma tika nogādāts slimnīcā saistībā ar neizskaidrojamu alerģisku reakciju. Viņa ārsti pieļauj, ka notikusi saindēšana ar kādu nezināmu vielu.

Kaljulaida pavasarī pēc tikšanās Maskavā ar Putinu paziņoja, ka ir uzaicinājusi viņu apmeklēt Vispasaules somugru tautu kongresu, kas nākamgad plānots Tartu. Putins nav nedz pieņēmis, nedz noraidījis šo ielūgumu. "Viņš atbildēja, ka Tartu ir skaista pilsēta," tolaik sacīja Igaunijas prezidente.

Lukass iepriekš pats uzaicinājis savu Krievijas kolēģi Vladimiru Medinski apmeklēt šo kongresu. "Esmu pārliecināts, ka šis pasākums palīdzēs mums attīstīt sadarbību un kultūras jomā veidot stingrākus tiltus starp mūsu valstīm," teiks Lukasa 26. jūnijā Medinskim nosūtītajā ielūgumā.

Vispasaules somugru tautu kongress Tartu notiks 2020. gada 17.-19. jūnijā. Pirmais tāda veida pasākums 1992. gadā notika Siktivkarā, Krievijā. Kopš tā laika reizi četros gados kongress notiek kādā no Ungārijas, Somijas, Igaunijas un Krievijas pilsētām.

2008. gadā Hantimansijskā notiekošā kongresa laikā toreizējais Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess zāli pameta brīdī, kad uzstājās Krievijas Valsts domes Starptautisko lietu komitejas vadītājs Konstantīns Kosačevs, jo, kā sacīja Ilvess, viņš ir apmelojis Igauniju un izplatījis melīgus paziņojumus par Dmitrija Gaņina nāvi 2008. gada aprīlī Tallinā tā dēvēto Bronzas kareivja nemieru laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!