Pēc nesen saņemtās Krievijas mediju kritikas par lugas "Ādolfs" iestudējuma iekļaušanu dzimšanas dienas svinību programmā, Igaunijas tieslietu ministrs Reins Langs aizstāv savu izvēli un pārmet Krievijas pusei seklu izpratni par nacisma problemātiku, kā arī norāda uz lielo līdzību trīsdesmito gadu Vācijas un mūsdienu Krievijas starpā.
Igaunijas valdības ministram nav jāatsakās no savām vērtībām, principiem, tiesībām un brīvībām, lai izpatiktu Krievijai, publikācijā Igaunijas avīzē "Eesti Päevaleht" paskaidroja ministrs.

50.dzimšanas dienas svinības notika Tartu krodziņā "Šaujampulvera pagrabs", kur viesiem tika izrādīta moderna un piemērota teātra izrāde - Pipa Atona monolugas "Ādolfs" iestudējums, ko viesiem izrādīja Ervins Eunapū, norādīja ministrs.

Langs šo lugu dēvē par antifašistisku tekstu.

"Es esmu pārliecināts, ka pat šobrīd Igaunijā mums ir pārāk daudz cilvēku, kas domā tāpat kā Hitlers. Nerunājot par to, ka šādi cilvēki ir arī Krievijā. Oficiālās Krievijas antifašisms vienkārši ir militārās uzvaras pār Hitlera Vāciju heroizācija. Šādai masām domātas vienkāršotas pieejas radīšanai ir noteikts mērķis - neiedziļināties nopietnās diskusijās par nacisma būtību un tā rašanās iemesliem. Jo tad varētu atklāties skumjā patiesība, ka mūsdienu Krievija ir gandrīz pilnīgi vienāda ar trīsdesmito gadu Vāciju," paskaidroja Langs.

Igaunijas republika ir nosodījusi nacisma noziegumus un pilnīgi visi dzimšanas dienas viesi pret nacismu izjūt nepatiku, uzsvēra ministrs.

Jau pagājušajā ceturtdienā avīze "Eesti Ekspress" rakstīja par Langa dzimšanas dienas svinībām, kuru kulminācija bijusi izrāde "Ādolfs". Tajā pašā dienā pret tieslietu ministru ar asu nosodījumu vērsās Krievijas informācijas mediji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!