Foto: Shutterstock

Igaunijas Rīgikogu trešdien otrajā lasījumā noraidījis likumprojektu, kas paredzēja 18. aprīlī rīkot referendumu, kurā vēlētājiem būtu jāatbild uz jautājumu "Vai laulībai Igaunijā jāpaliek savienībai starp vīrieti un sievieti?".

Par likumprojektu nobalsoja 26 Igaunijas parlamenta deputāti, pret to – 49, vēl 24 parlamenta locekļi no balsošanas atturējās un viens nepiedalījās sēdē.

Līdzšinējās valdošās koalīcijas partiju – Centra partijas, Konservatīvās tautas partijas (EKRE) un partijas "Tēvzeme" – iesniegto likumprojektu Rīgikogu pirmajā lasījumā pieņēma 14. decembrī. Pēc tam opozīcija iesniedza gandrīz 10 000 grozījumus, kas galvenokārt bija vērsti uz šā dokumenta pieņemšanas nepieļaušanu.

Pret referendumu iebilda līdz šim opozīcijā bijusī Reformu partija un Sociāldemokrātiskā partija, ko atbalstīja arī prezidente Kersti Kaljulaida. Referenduma pretinieki pauda viedokli, ka tas varētu izraisīt šķelšanos sabiedrībā un pārkāpt seksuālo minoritāšu tiesības. Trešdienas balsojumā referendumu neatbalstīja arī Centra partijas frakcijas deputāti.

Prezidente pirms dažām dienām pat vērsās pie Rīgikogu frakcijām, aicinādama jautājumu par plānoto referendumu saistīt ar uzticību parlamentam, paredzot, ka gadījumā, ja tas nerastu sabiedrības atbalstu, tiktu izsludinātas ārkārtas vēlēšanas.

Kā jau ziņots, līdzšinējais premjers Jiri Ratass trešdien atkāpās no amata, jo prokuratūra viņa vadītajai Centra partijai noteikusi aizdomās turamā statusu krimināllietā par ziedojumiem partijai apmaiņā pret to, ka valsts kredītu un eksporta garantiju aģentūra "Kredex" piešķīra aizdevumu ar atvieglotiem nosacījumiem nekustamā īpašuma attīstīšanas uzņēmumam "Porto Franco".

Līdz ar to automātiski atkāpjas arī viņa valdība, kura gan turpinās darbu līdz jauna ministru kabineta izveidei, taču nebūs tiesīga pieņemt lēmumus svarīgos politiskajos jautājumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!