Igaunijas likumdevēji ar nelielu balsu pārsvaru trešajā lasījumā ir pieņēmuši likumu par aizliegtajām celtnēm, kas paredz pārvietot pretrunīgi vērtēto Padomju laika pieminekli jeb tā saucamo Bronzas kareivi no galvaspilsētas Tallinas centra 30 dienu laikā.
Likums tika pieņemts ar 46 balsīm par un 44 balsīm pret. Likumā paredzēts, ka līdz nākamā mēneša vidum milzīgā bronzas statuja no noslogota transporta krustpunkta pilsētas centrā tiks pārvietota uz kādu mierīgāku pilsētas daļu, raksta AFP.

Parlamenta sēdē piedalījās arī Dmitrijs Kļenskis, nākamo parlamenta vēlēšanu kandidāts, kurš aktīvi cīnās par pieminekļa saglabāšanu. Pēc balsojuma rezultātu paziņošanas viņš no balkona bija izkaisījis skrejlapas, un policijai tika lūgts viņu izvest no zāles.

Atgādināsim, ka Krievija ir izteikusi kritiku attiecībā uz šo lēmumu, raksturojot to kā zaimošanu. "Pieminekļa tiem kareivjiem, kas cīnījās kopā ar pret Hitleru vērsto koalīciju Otrā pasaules kara laikā, nojaukšana ir nepieņemama, un pret šo lēmumu ir jācīnās," ceturtdien paziņoja Krievijas vēstnieks Igaunijā Nikolajs Uspenskis.

Igaunijas politiķi apgalvo, ka lielākā daļa iedzīvotāju uzskata Bronzas kareivi nevis par simbolu atbrīvošanai no nacistiem, bet gan okupācijai, kas sekoja pēc tam.

Likums vēl jāparaksta Igaunijas prezidentam Tomasam Hendrikam Ilvesam, un tas stāsies spēkā dienu pēc likuma publikācijas Igaunijas valsts izdevumā "Riigi Teataja".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!