Igaunijas parlaments pirmdien vēlēs jauno valsts prezidentu.

Pirmdien notiks vēlēšanu pirmā kārta, taču nepieciešamības gadījumā otrdien tiks rīkota otrā un trešā kārta.

Jau ziņots, ka Igaunijas Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) svētdien reģistrēja prezidenta amata kandidātus - parlamenta spīkeru Eiki Nestoru, bijušo izglītības ministri Mailisu Repsu un bijušo tieslietu kancleru Allaru Jeksu.

Sociāldemokrātu Nestoru izvirzīja 43 parlamenta deputāti no divām valdošās koalīcijas partijām - Reformu partijas un Sociāldemokrātiskās partijas.

Repsu, kas ir opozīcijā esošās Centra partijas biedre, izvirzījuši 27 deputāti no Centra partijas.

Savukārt Jeksu par prezidenta amata kandidātu izvirzījis 21 deputāts no valdošās koalīcijas "Tēvzemes" un "Res Publica" savienības (IRL) un opozīcijā esošās Brīvās partijas.

Tiesības izvirzīt prezidenta amata kandidātu ir ne mazāk kā piektajai daļai parlamenta deputātu, t.i., ne mazāk kā 21 no 101 parlamenta deputāta. Katrs deputāts var piedalīties tikai viena kandidāta izvirzīšanā.

Igaunijā valsts prezidentu ievēlē parlaments vai elektoru kolēģija. Lai kļūtu par prezidentu, kandidātam ir jāsaņem vismaz divu trešdaļu parlamenta deputātu jeb 68 deputātu atbalsts. Ja neviens no prezidenta amata kandidātiem pirmajās divās kārtās balsojumā parlamentā to negūst, notiek trešā kārta, kurā piedalās divi vislielāko balsu skaitu ieguvušie kandidāti. Ja arī trešajā kārtā parlaments nespēj ievēlēt prezidentu, valsts galvu ievēlē elektoru kolēģija, kurā ietilpst parlamenta deputāti un pašvaldību pārstāvji.

Prezidenta vēlēšanu pirmā kārta parlamentā notiks pirmdien. Ja būs nepieciešams, otrā un trešā kārta notiks otrdien. Vajadzības gadījumā elektoru kolēģijas balsojums plānots 24.septembrī.

Valdošās Reformu partijas valde nolēmusi atbalstīt koalīcijas partneres Sociāldemokrātiskās partijas priekšlikumu valsts prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā parlamentā balsot par parlamenta spīkera Eiki Nestora kandidatūru, bet otrajā un trešajā kārtā - par bijušā eirokomisāra Sīma Kallasa kandidatūru. Nestors ir sociāldemokrātu kandidāts, bet Kallass - Reformu partijas kandidāts.

Valdības koalīcijā esošā "Tēvzemes" un "Res Publica" savienība prezidenta amatam izvirzījusi bijušo tieslietu kancleru Allaru Jeksu, kuram paudusi atbalstu arī opozīcijā esošā Brīvā partija. Tikmēr opozīcijā esošā Centra partija prezidenta amatam izvirzījusi bijušo izglītības ministri Mailisu Repsu, bet opozīcijā esošā Konservatīvā tautas partija - savu priekšsēdētāju Martu Helmi.

Pašreizējā Igaunijas prezidenta Tomasa Hendrika Ilvesa otrais piecu gadu amata termiņš noslēdzas oktobrī. Viņš nedrīkst kandidēt uz trešo amata termiņu pēc kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!