Igaunijā divu gadu laikā varētu stāties spēkā aizliegums smēķēt bāros un citās sabiedriskās vietās, kur cigarešu dūmi apdraud nesmēķētāju veselību, ja parlaments spēs martā pieņemt jauno tabakas likumu, vēsta laikraksts "Postimees".
"Kad likums stāsies spēkā, sabiedriskās ēdināšanas vietās cilvēki varēs smēķēt tikai īpašās smēķēšanai paredzētās telpās, kurās netiek sniegti pakalpojumi," sacīja parlamenta sociālo lietu komitejas loceklis Urmo Kēbi.

Tas nozīmē, ka nebūs atsevišķas ēdienu pasniegšanas telpas smēķētājiem un nesmēķētājiem, bet gan smēķētājiem būs jāsmēķē atsevišķā ventilētā telpā.

Likums aizliegs smēķēt daudzās tādās sabiedriskās vietās kā priekštelpās, autobusu pieturās, kazino, sporta vai jaunatnes iestādēs, gājēju tuneļos un citās vietās.

Lai arī parlamenta sociālo lietu komiteja cer jauno stingro tabakas likumu apstiprināt jau martā, tiek plānots ieviest pārejas laiku, pirms uz cigarešu paciņām tiks drukātas lielas brīdinājuma zīmes un tiks aizliegta smēķēšana sabiedriskās vietās.

"Uz cigarešu paciņām būs brīdinājuma zīmes ar baltu fonu un platu melnu rāmi, visticamāk, pēc vienu gadu ilga pārejas perioda, jo mazumtirgotājiem ir jādod iespēja pārdot pašreiz ražotās paciņas," sacīja Kēbi.

Rakstiskajiem brīdinājumiem būs jāsedz vismaz 30 procenti cigarešu paciņas ārējās virsmas. Sociālo lietu ministrija un sociālo lietu komiteja neatbalsta šokējošu attēlu drukāšanu uz paciņām, kas rāda, cik kaitīga ir smēķēšana.

Sabiedriskās ēdināšanas iestādēm sociālo lietu komiteja plāno noteikt divu gadu garu pārejas periodu, jo uzņēmējiem ir nepieciešams laiks atsevišķu smēķēšanas telpu izbūvei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!