Foto: DELFI
Igaunijas parlaments trešdien ratificēja Eiropas Savienības (ES) un Kanādas brīvās tirdzniecības līgumu (CETA).

Par līguma ratifikāciju parlamentā, kurā kopā ir 101 deputāts, balsoja 66 deputāti, bet viens likumdevējs balsoja pret.

Igaunijas parlamenta Ārlietu komitejas priekšsēdētājs Marko Mihkelsons uzsvēra, ka brīvās tirdzniecības līgums ar Kanādu ir ārkārtīgi nozīmīgs, lai padziļinātu Rietumu pasaules vienotību un paplašinātu iespējas Igaunijas uzņēmējiem ieiet Kanādas tirgū.

"CETA ļaus [ES] uzņēmējiem ātri iekļūt Kanādas tirgū, lai piedāvātu preces un pakalpojumus," viņš norādīja. ES uzņēmējiem arī būs iespēja piedalīties Kanādas publiskajos iepirkumos.

Mihkelsons pauda cerību, ka CETA ratifikācija dos stimulu, lai uz priekšu sāktu virzīties arī sarunas par ES un ASV brīvās tirdzniecības līgumu.

CETA rezultātā ES kompānijām tiks atcelti 99% Kanādas muitas nodevu. Tas pats attieksies uz kanādiešu uzņēmējiem, kuri eksportē uz ES. ES firmām būs lielākas iespējas sniegt savus pakalpojumus, piemēram, specializētus jūrniecības pakalpojumus - bagarēšanu, tukšu konteineru pārvietošanu un noteiktu kravu pārvadāšanu Kanādā.

Vides pakalpojumu, telekomunikāciju un finanšu jomās ES dalībvalstu firmām būs iespēja piekļūt Kanādas tirgum federālajā un provinču līmenī.

CETA, kura izstrādē pagāja septiņi gadi, tika parakstīts 30.oktobrī Briselē.

Kanāda ir pabeigusi CETA ratifikācijas procesu. ES dalībvalstu vidū CETA ir ratificējusi Latvija, Dānija, Spānija, Malta, Horvātija, Čehija, Polija, kā arī Eiropas Parlaments.

CETA provizoriski spēkā stājā šā gada 21.septembrī, bet pilnībā stāsies spēkā pēc ratifikācijas pabeigšanas visās ES dalībvalstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!